Nálunk alig ismert különlegesség. Üde zöld, vékony, sallangos, kaporszerű levélzete az alacsony növényt légiessé teszi. Közvetlenül a földön ül a szárából képződött vaskos, lapos, húsos, pajzs alakú, fehéres szárhagymája, amely kitűnő csemege; A növény illatos, később magszárba szökken, és szép, élénksárga virágzatot hoz. Tenyészideje a vetéstől a szárhagyma kifejlődéséig 70-80 nap, magérésig 140-160 nap.
Nyers fogyasztásra sóval, főzeléknek, salátának és savanyú, tartósított terméknek használhatjuk a gumós kömény fűszeres szárhagymáit. Fűszerezésre az édes kömény magját használhatjuk. Főzelékek, saláták, halételek, szószok kitűnő zamatot kapnak tőle. Kenyérbe süthetjük, péksüteményekre, teasüteményekre is tehetjük. Likőrt is ízesíthetünk vele. A növény magja emésztést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó, tejszaporító, vízelhajtó, nyálkaoldó hatású. Önmagában vagy teakeverékben használhatjuk. Torokgyulladásra öblögetőszer vagy gyulladásra borogató.
Hozzáadva: 2023.02.