
Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / Regisztráció
Nyugat-indiai tüskésuborka (Cucumis anguria L.) és japán tüskésuborka (Kiwano, Cucumis mctuliferus)
Merőben eltérő a többi uborkától 1-1,5 m-re futó indázata finom, levélzete apró, karéjosan, többszörösen tagolt (mint a görögdinnyéé), szürkészöld. A növény xerofita jellegű. Az indiai tüskésuborka termése 6-12 cm, hosszúkásán kerekded, felületét sűrűn borítják a vaskos, görbült, lágy tüskék. Színe sötétzöld, éretten sárga. Az óriásira növő Japán tüskésuborka narancssárga gyümölcse különleges látvány, nagyon finom ízű.
Fő kultúrában május 20. és szeptember 20. közölt tenyésznek. Elő- és utónövényeik a trágyázott kapások. A nagytestűek szeretik a sétáló árnyékot, nem kedvelik a szelet, ezért ültessünk közéjük (ritkásan) csemegekukoricát. Talaj-előkészítésük ásás vagy mélyszántás. A fészekkészítés megegyezik a felfutó tökökével. A kis testű uborkának a fészekkészítés szükségtelen.
Tenyészterületük: a nagytestűeké 120x120 cm, a kis testűeké 100x100 cm. Helyrevetésük május derekán esedékes, amikor a talaj 16 C-ra felmelegedett, 3-4 cm mélyre fészkesen vetjük, 6-8 maggal (ebből 2-3 szál növényt hagyunk meg). A vetőmagszükséglet elenyésző, 0,1 gramm/négyzetméter.
Ápolásuk: talajporhanyítás, gyomirtás, a nagytestűeknek esetleges N-fejtrágyázás (10-20 gramm négyzetméterenként pétisó).
Öntözés: a nagytestűeket szükség szerint, fonnyadáskor, 20-25 mm csapadékkal.
Szedése igény szerinti méretben, hetenként egy-kétszer, a kistestűt havonta egy- kétszer. Ez utóbbit fűzérbe köthetjük és hűvös, száraz helyen sokáig eltarthatjuk.
Házi-, haszon-, bemutató-, iskola-, hobbi-, stb. kertbe ültethetők. A kis testű faj nagyobb edényekben, esetleg támaszra (alacsonyan) felfuttatva nagyon jól mutat.
A nagy testűek a közönséges uborkával egyezően használhatók fel. A kis testűt zsenge korában savanyítva fogyasztják, kesernyés izénél fogva étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatású. A nagy testű fajok kímélő ételek készítésére alkalmasak, magjaik pedig bélféregűzők. A szokásos módon uborkasalátát és savanyított terméket készíthetünk belőlük.