Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / Regisztráció



Kosár : 0 Ft

0
Még nem tettél semmit a kosárba
Termék frissítés

Növényeink



kul003

Buchweizen ganz (Egész hajdina)

510 Ft


Cikkszám: kul003

Sütés-főzés közben megőrzi a biológiai tartalmát. Sok káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és B1 vitamint tartalmaz. Igen sokoldalúan felhasználható egészben, lisztben vagy daraként. Készíthető belőle müzli, leves, pogánysterc, felfújt krokett, édestészta, kekszrolád, avagy felhasználható körítésnek, mint a rizs.

kiszerelés
25 mag


Egész hajdina (Fagopytrum esculentum), vagy más nevén: Pohánka

Közepesen hőigényes. Az egész vegetáció alatt lágy szárú marad, tehát fagyérzékeny. Korai vetésnél késő tavaszi fagyok erősen megritkítják. Hő tűrő képessége jó, ezért nyáron is biztonságosan termeszthető. Optimálisan 20 °C körüli hőmérsékleten érzi jól magát.

Nyirkos, csapadékos területen ad nagy termést. Csapadékszegény területeken a szára csupán 20-30 cm-re nő meg, terméshozama is visszaesik. Alföldön biztonságosan csak öntözéssel termeszthető. A vetést követő két hónapban igényli az összes vízmennyiségének 80-90%-át, ekkor dől el zöldhozamának nagysága. Virágzása idején a száraz, szélcsendes időjárás az ideális, ekkor várhatunk nagy termésmennyiséget. Borús, esős, erősen szeles időjárás nemcsak a virágzás idejét nyújtja meg, hanem a megporzás is akár a felére eshet vissza. Fényigényes. Árnyékos területen a virágzatok és azon belül a virágok száma is csökken. Ilyenkor csak a szár csúcsán hoz virágot, az oldalhajtásokon képződöttek meddők maradnak. Félárnyékban vagy szórt fényen (gyenge árnyékot adó fa környezetében) még kielégítő a hozama.

Bár a talajjal szemben igénytelen, mégsem termeszthető minden területen. Erősen meszes, lúgos kémhatású talajokon, melyek ha még agyagosak is, ne kísérletezzünk a vetésével, az ilyen helyen csak sínylődik. Viszont savanyú kémhatású mezőségi részben erdei talajon szépen virít. Jól hasznosíthatók vele erdei tisztások, irtások. Homokon is bő termést ad, ha a vízutánpótlás megoldott. Mészszegény, tápanyagban gazdag, de bázisokban szegény, laza, homokos vályog az ideális számára.

Tápanyagigénye a közepesnél kevesebb, külön tápanyag-utánpótlást nem igényel. Mivel rendszerint másodnövényként termesztik, elegendő a főnövény részére kijuttatott tápanyagmennyiség. Sovány homokon elsősorban a nitrogén és a kálium pótlásáról gondoskodjunk, melyet elég fejtrágyaként adagolni.

Mintegy 2,5-3 hónapos tenyészideje miatt ideális növény. Vetését részben az előnövény, részben az időjárás határozza meg. Május elejétől-közepétől július elejéig vethető biztonságosan. így sem a késő tavaszi fagyok, sem a kora ősziek nem okoznak kárt az állományban. Az előnövény betakarítása után közepesen mély talajműveléssel (közép mély szántás, rotátorozás stb.) készítsünk morzsalékos magágyat. Fontos az egyenletes, aprómorzsás talajszerkezetet, mert a vetés mélysége csak 1-3 cm. Tavasz végi talajmunkáknál gyorsan kiszáradhat a felső réteg, ezért fontos az azonnali talajlezárás (boronával, gereblyével).

A vetést normál vagy kétszeres gabona sortávolságra végezzük, amelyet szükség esetén kelesztő öntözéssel fejezzünk be. 10 m2-re 5-6 dkg vetőmagot számítsunk. A kelést követő hónapban vigyázzunk arra, hogy ne gyomosodjon a területe, később a sorok záródnak és beárnyékolják a talajfelszínt, gátolva a gyomok kelését.

Magtermesztésének kritikus pontja, hogy a virágzás időszakában milyen az időjárás. A borús, csapadékos nyár éppúgy káros, mint a száraz, de erősen szeles idő. Mindkét esetben erősen csökken a megtermékenyített virágok száma. Miután kiváló mézelő, helyenként méhlegelőnek is vetik. Méhek telepítésével nemcsak a megporzást tehetjük biztonságossá, hanem a méhek számára is bőséges eleséget nyújtunk, hiszen vetéstől függően, de általában a napraforgó után virágzik.

Virágzása elhúzódó, az első virágok megjelenése és az elvirágzás között akár egy hónap is eltelhet. Ennek megfelelően a magok sem egy időben érnek, ezért legalább kétmenetes betakarítást vagy többszöri szedést igényel. A sorok sűrítésével az elhúzódó virágzást jelentősen lerövidíthetjük.

A maghéj mérgező anyagai miatt csak hántoltan fogyasztható. Lisztje azonban nem áll össze, ezért csak daraként, kásaként vagy lepény formájában készítik el. Kiváló takarmány is, különösen baromfiaknak.

RECEPTEK

•     Húsos kása
30 dkg pohánka. 1 kg libaaprólék, 2 db vöröshagyma, 2-2 db pasztinák és petrezselyemgyökér, só, bors, olaj, rozmaring, petrezselyemzöld.

A pohánkát mossuk meg és csepegtessük le, majd kevés olajon üvegesítsük meg sós vízbe öntve kis lángon, 5-10 percig főzzük elő, illetve kissé duzzasszuk meg.

A megtisztított vöröshagymákat vágjuk kockákra és olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a libaaprólékot és egy picit „kapassuk” meg. A pasztinákot és a petrezselyemgyökereket vágjuk karikára. Tűzálló tálba vagy cserépedénybe téve a zöldségkarikákat kevés vízen a hagymás libaaprólékkal lefedve mintegy félóráig sütőben pároljuk.

Kivéve a sütőből bevetjük össze a pohánkával, ízesítsük sóval, borssal és rozmaringgal. Tegyük vissza a sütőbe és lefedve puhítsuk meg. Amikor elkészült, frissen felaprított petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

•     Hagymakása
2-3 dl pohánka, 2 db vöröshagyma, étolaj, só, 1 csomó metélőpetrezselyem.
A pohánkát először mossuk meg. majd mintegy ötszörös mennyiségű sós vízben főzzük meg 30-40perc alatt. A vöröshagymát hosszú szeletekre vágjuk fel és olajban pirítsuk meg. A megfőtt kására tegyük rá az olajos sült hagymát és tálalás előtt metélőpetrezselyemmel díszítsük.

•     Pohánkaleves
2 dl pohánkakása, 1-2 tojás, 1 db leveskocka, 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, zsemlemorzsa, só.

Öntsük a pohánkakását fonó vízbe, majd amíg meg nem dagad, hagyjuk állni, ezután kevés sót hozzákeverve, főzéssel sűrítsük keményre. Tojással és zsemlemorzsával összegyúrva készítsünk gombócokat a kásából. Közben a leveskockából készítsünk mintegy liternyi levest, adjuk hozzá a sárgarépát és petrezselyemgyökereket, a vöröshagymát. Amikor a leves elkészült, tegyük bele a gombócokat és pár percig tartsuk forrásban. Akik szeretik a hagymát, a pohánkakásához előzetesen olajon megpirított, igen apróra vágott vöröshagymát is hozzákeverhetnek.

 

Egység a dobozban: 25 mag

Vélemények

Még senki nem nyilvánított véleményt erről a termékről.
Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelem