Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / Regisztráció



Kosár : 0 Ft

0
Még nem tettél semmit a kosárba
Termék frissítés

Növényeink



egzotikus növények stúdiója

Vegeta

A közismert ételízesítő alapanyaga.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Vegeta


A közismert ételízesítő alapanyaga.

Lestyán (vagy: vegeta, maggifű)

Kevésbé hőigényes. Magja 4-5 C-on csírázásnak indul. Levelei fagyérzékenyek, a gyökerek azonban a kemény, száraz, hideg teleket is jól bírják, ritkán fagynak ki. Fényigényes. Félárnyékban jelentősen csökken az illóolaj-tartalma, levelei szinte teljesen elveszítik jellegzetes zelleres illatukat, a gyökértörzsekben is 0,5% alá csökken az ízanyagok aránya. Vízigényes. Mélyre hatoló gyökérzete akár 1 m-es mélységben is eléri a vizet. Középkötött, inkább lazább szerkezetű, jó vízgazdálkodású, lehetőleg mély rétegű talajokat válasszunk termesztéséhez. A talaj jó táperőben legyen, hogy nagy tápanyagigényét több évre ki tudja elégíteni. Az ültetés előtti évben trágyázzuk meg alaposan a területét (10 m2-re 40-50 kg), majd bő tápanyagot igénylő, de nem talaj zsaroló kapás-növény után következzen. Ültetés előtt a műtrágyák közül 40 dkg szuperfoszfát, 25-35 dkg kálisó és 20-30 dkg pétisó elegendő 10 m2-enként. Nitrogéntartalmú műtrágyával a vegetációs időben 1-2 alkalommal fej trágyázzuk. Évelő, minden ősszel pótoljuk a kivont tápanyagot a sorközökbe szórt 30-40 dkg szuperfoszfáttal és 15-25 dkg kálisóval 10 m-enként.

Szaporítására három módszer terjedt el: helyrevetés, palántázás tőosztás. Késő ősszel, a komolyabb fagyok beállta előtt vessük el a magokat 60 cm-es sorokba, 1-3 cm mélyre.

Tőosztáskor a nyugalomban levő idősebb töveket fagymentes téli napokon ássuk ki és vágjuk 3-4 részre. Mindegyik részen legyen gyökér és néhány rügy.

Az egyes darabokat 60x35-40 cm-es távolságra helyezzük a talajba és tömörítsük köré a földet.

Palántázásnál a palántákat szabadföldben neveljük 20 cm-es sor- és 8-10 cm-es tőtávolsággal. Késő ősszel, vagy kora tavasszal, március-április táján vessük. A palántákat szeptember végén, október elején ültessük ki 60x40 cm-re. A fiatal növényeket néhány cm-rel mélyebbre helyezzük, mint ahogy a palántanevelő ágyban voltak és 4-5 cm-es földtakarással védjük a téli fagyoktól.

A gombakártevők közül a peronoszpóra és szeptóriás levélfoltosság előfordulására több éves állományban gyakrabban számíthatunk.

Gyökere és levele fűszer, rizómájából gyógyszert készítenek. A gyökeréért termesztett lestyánról a kialakuló magszárakat tőből törjük ki. A levelek szedését nyár elején és ősszel, még sárgulás előtt végezhetjük. Legegyszerűbb 8-10 cm-es csonk visszahagyásával szárastól lesarlózni, majd megszárítani. Egy évben kétszer vághatjuk, de az első éves fiatal állományt csak ősszel vágjuk.



Növények a nagyvilágból. Különleges növények Afrikából, Amerikából, Ázsiából, Ausztráliából, Európából, a trópusokról, szavannákról, sivatagokból, erdőkből, mezőkről, melyeket akár otthonában is nevelhet.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/vegeta-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Vegeta

Rebarbara

Levélnyele tavasszal és ősszel fogyasztható, gyökértörzséből gyógyszert nyernek.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Rebarbara


Levélnyele tavasszal és ősszel fogyasztható, gyökértörzséből gyógyszert nyernek. Recepteket adok.

Rebarbara (Rheum rhabarbarum)

A kora tavaszi kertekben különleges látványt nyújtanak a rebarbara tövek. Az óriási haragoszöld levelek, a félméteres pirosló levélnyelek, az ember-magasságú, sárgásfehér, ezernyi virágból álló virágzatok szinte uralkodnak a kertben. Ékessége ez a növény a zöldséges, de a legigényesebb díszkertnek is.

A rebarbara kissé mellőzött, elfelejtett zöldség és gyógynövény. Keleti származású, egész Európában elterjedt. Hazai termelése most kezd fellendülni. A házi kertek, üdülőkertek igen szép és hasznos növénye. Sokféleképpen fogyasztható a levélnyele.

Tavasszal igen korán szedhető, amikor a téli alma már elfogyott és más tavaszi friss zöldség csak fűtött hajtatásból magas áron szerezhető be. Bőven terem, bokronként, négyzetméterenként 4—5 kg levélnyél szedhető le az év folyamán.

Évelő növény, bokra felfelé törő, lágyszárú, 1—1,5 m magas, gyökértörzséből igen nagy mellékgyökér-rendszer ágazik el. A gyökértörzsből tőrózsa és magszár fejlődik minden évben. Levelei igen nagyok, karéjosak, 5 centiméternél is hosszabb, vastag piros vagy zöld színű levélnyeleken ülnek. Virágzata bogas fürt, több ezer apró sárgásfehér virággal. Termése szárnyas makkocska.

A tápdús, jó víztartó kerti földet szereti, de szinte mindenféle talajon megél és kielégítő termést ad. Mélykúti kertemben az igen jó kerti földben különösen szépen díszlik, de a kert homokos, sivár részén is elfogadható a fejlődése. Láttam már salakdombon Is elég jól fejlett rebarbara tövet. A nedves, nyirkos, de napos helyeket kedveli. Öntözni csak akkor szükséges, ha egész évben folyamatosan akarjuk szedni a levélnyeleket.

Mint évelő növény jó talaj-előkészítést igényel. Meghálálja a mély forgatást, talaj- előkészítéskor szerves trágyázzunk alá, s kismennyiségű összetett műtrágyát is használjunk (négyzetméterenként 4—5 dkg, összetett műtrágyát).

A telepítése lehetséges magvetéssel — helyrevetéssel —, palántaneveléssel, őszi vagy tavaszi szétültetéssel és Idős tövek szétdarabolásával.

Egy jól fejlett, idős tövet akác 3—4 részre is szétoszthatunk. A töveket egymástól legalább 1—1,5 méterre ültessük. Ültetés után kupacoljuk föl a földet és alaposan öntözzük meg.

A későbbiekben igen fontos ápolási munkája, az előtörő virágszárak kivágása. Ha a tő magot érlel, nem szedhetünk kétszer levélnyelet a tőről, a tövet is legyöngíti a magérlelés. A virágszárat akkor a legjobb kitörni, amikor az még csak zsenge bimbó a tő belsejében, ha rendszeresen eltávolítjuk, akkor egész nyáron át szedhetővé és zsengévé tehetők a levélnyelek.

A rebarbara szinte minden talajon termeszthető, a szélsőségesen rossz földeket kivéve. Igénytelen növény. Óriási bokrokat fejleszt, nagy lombfelületet nevel, emiatt sok vizet fogyaszt.

A nagy levelek, sok vizet párologtatnak. A gyökértörzs legfeljebb két hétig bírja károsodás nélkül a vízhiányt.

A magot 8—10 szemenként fészekbe vessük áprilisban. A fészkek távolsága 80—100 cm legyen, a vetés mélysége 1—2 cm. Kelés után egyeljük, fészkenként két növényt hagyva. Őszig tartsuk gyommentesen, sekélyen kapáljuk. Hasonló a szétültetéses módszer is. A vetőmagot sorba vetjük, 50— 100 szemet folyóméterenként.

Kelés után 8—10 centiméterenként hagyjuk meg a legszebb növényeket. A levélnyél színe szerint is szelektálhatunk. Őszig erősen fejlett töveket kapunk. Azokat még a fagyok beállta előtt ültessük végleges helyükre. Korán tavasszal is ültethetjük, még a kihajtás előtt. Nem fagyérzékeny, nem kell takarni.

Gyors és kizárólag házi kerti módszer az idősebb tövekről leválasztott sarjakkal, vagy az idősebb tövek szétdarabolásával történő szaporítás. Fontos, hogy a postacsomagban érkezett töveket ültetése előtt vizsgáljuk meg és a sérült gyökérrészeket az ép részig éles késsel vágjuk vissza. Csak utána ültessük el o töveket. Gyökere igen sérülékeny és a sérüléseknél könnyen rothad.

Házi kerti termelőknek ajánlom, hogy a kert leggyorsabban felmelegedő, védettebb déli lejtőire is ültessenek néhány tövet, ott sokkal hamarabb fejlődnek ki a levelek, mint a rebarbarának egyébként alkalmasabb nedves helyen. A gyorsabb felmelegedés előbbre hozza a szedés idejét. További egykét héttel fokozható a koraiság, néhány négyzetméter fóliából készített fóliaalagúttal is.

A levélnyelek szedése a reggeli órákban sokkal könnyebb, mint este. Mindig csavarással szedjük a leveleket, kést ne használjunk.

A levélnyél Igen sokféleképpen fogyasztható, kompót, főzelék, saláta, krém, ivóié, sőt bor is készíthető belőle. A mostanság megjelenő szakácskönyvek bőségesen szolgálnak receptekkel a rebarbara elkészítéséhez.

Az észak-német síkságon közkedvelt a rebarbara ivóié is, amit a háztartásokban a nálunk ismert paradicsom befőzéshez hasonlóan készítenek. A gyümölcs- és zöldséglevek választékát is. növelhetnénk hazánkban rebarbara Ivóié gyártásával.

A rebarbara évelő növény. Zöldségnövényként csak két- háromszáz éve termesztik, gyógyító hatását azonban már régóta ismerik. Bár nálunk is több mint száz éve ismerik, a termesztése igazán nem terjedt el. Manapság egyre több kiskertben látható, magját egyre többen keresik.

Gyökérzete rendkívül fejlett, tömegesen fejleszt járulékos gyökereket, ezért száraz időjárás esetén is tud a nagy levélzet fejlesztéséhez szükséges elegendő nedvességet és tápanyagot a talajból felvenni. A májusban képződő magszáron hozza díszítő, dekoratív virágzatát. ennek megjelenése után a gazdasági értelemben vett termése, a húsos levélnyél rostossá, nehezen emészthetővé válik. Magjának ezermag tömege 9-14 gramm, csírázóképességét nagyon gyorsan, már egy év után elveszti.

Mivel magja csírázóképességét igen gyorsan elveszti, a legjobb tőosztással szaporítani. Ezt lehet ősszel és tavasszal is. A kora őszi (szeptember végi, október eleji), tőosztásnak nagy előnye, hogy a fagyokig megerősödik.

Hidegtűrő, fagy tűrő növény, de a legnagyobb nyári meleget is eltűri. A mínusz 4, 5 fokos lehűlések sem okoznak benne kárt. Fényigénye nem nagy, a kertben a félárnyékos helyeken is jól fejlődik. Szereti a párás klímát, és a nedvesebb talajokat, ennek ellenére nem szoktuk öntözni, mert fejlett gyökerei révén nagyon jól hasznosítja a talaj vízkészletét. Trágyázni általában csak a telepítése előtt szoktuk, ekkor tövenként 4-5 kg érett istállótrágyát helyezünk alá. Később fejtrágyázást nem igényel.

Kedvező feltételek mellett 8- 10 évig is terem, sót idővel, mint gyomnövény, elszaporodhat.
Az ültetést követő második- harmadik évben kezdjük el a 30-35 cm-es, vastag, húsos leveleit szedni, amelyek kiválóak kompótnak, süteményekbe tölteléknek, de szörp és bor is készíthető belőle. Levélnyeleit március végétől, áprilistól lehet szedni. Az első évben hagyni kell a töveket megerősödni, óvatosan szedjük a levélnyeleket (lehetőleg mindig az alsókat), hogy a levélhónaljban lévő rügyek ne sérüljenek. Egy szedés alkalmával egy tőről 3-4 levélnél többet ne válasszunk le, mert nagyon meggyengítjük a növényt.

Táplálkozás-élettani szempontból ásványianyag-tartalmát (foszfor, mész és kalcium) kell kiemelni. Gazdasági értékét nagyban növeli, hogy korán szedhető, amikor még kevés friss zöldség van a piacon, továbbá a termesztése egyszerű módszerekkel gyakorlatilag vegyszermentesen megoldható, kevés ellensége és betegsége van.

A rebarbara értékét — viszonylag nagy, 2,6 százalékos — almasav tartalma adja. Fogyasztása frissítő hatású. Vér- és vesetisztító. C-vitamin tartalma. 15 mg/100 g.

Ételkészítési lehetőségek
•    Rebarbara dzsem. A megmosott, tisztított és kockára vágott 1 kg-nyi rebarbara levélnyélre merjünk ki 1 kg cukrot. Adjunk hozzá egy kis darabka vaníliát is. Állandó keverés mellett sűrű dzsemszerűvé főzzük. Forrón töltsük üvegbe, azonnal zárjuk légmentesen, tegyük szárazgőzbe. Pikáns, kellemes ízű dzsemet kapunk, amely kenyérre kenve vajjal vagy süteményekbe használható.
•    Rebarbara turmix ital: 10 dkg rebarbaraszár, 2 evőkanál méz, kevés fahéj, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2 dl víz, csipetnyi szegfűszeg, ánizs, csillagánizs. Az apróra vágott rebarbarát turmixgépbe tesszük a mézzel, a fahéjjal, a fűszerekkel, a tejszínnel, tejjel és a vízzel elkeverjük.
•    Rebarbara mártás: 1 szál vastag rebarbaraszár, citromreszelék, l evőkanál tejföl, 5 dkg sajt, csili, szegfűszeg. A rebarbarát megtisztítjuk, megreszeljük, majd összekeverjük a citromreszelékkel Leöntjük tejföllel és reszelt sajtot adunk hozzá. Hozzákeverjük a fűszereket.
•    Rebarbara püré: 50 dkg rebarbara- szár, 1 evőkanál cukor, fél citrom. Tavasszal, sütemények töltésére alma helyett használható a rebarbara. A szárról a külső héját lehámozzuk, majd lassú tűzön puhára főzzük (fel is lehet darabolni a főzéshez). Ha. kész, leszűrjük, átpasszírozzuk vagy darálón megdaráljuk. Cukorral, citrommal (levével vagy reszelékével, héjával) ízesíthetjük, majd hidegen kenjük a tésztára.



Növény csodák az Egzotikus Növények Stúdiójától. Tekintse meg egzotikus növény kínálatunkat, melyben számtalan lenyűgöző ritkaságot találhat.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/rebarbara-10mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Rebarbara

Okra

Készíthető belőle leves, birka-, ill marhahúsos okrapörkölt. Húspótlóként kisüth

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Okra


Készíthető belőle leves, birka-, ill marhahúsos okrapörkölt. Húspótlóként kisüthető vajban, olajban és készíthető belőle okralecsó is. 1-1,3 m magasra megnő.

Bámia, okra, gombó (Hibiscus esculantus L. – Malvaceae)

Elágazó, középmagas bokrán mályvaszerű levelei között rövid vagy hosszú, hegyes, felfelé álló, paprikára emlékeztető termések kínálják magukat. Nálunk nem ismert, különleges, rendkívül érdekes és hasznos növény. Nagy, tölcséres, szalmasárga virágai, zöldes levelei igen díszessé teszik. Zsenge vagy szárított terméseiből sokféle finom étel készíthető. Érdemes meghonosítani kertjeinkben.

Származása, elterjedése. A különböző vélemények alapján etiópiai, dél-amerikai, kelet-indiai honosságú. Nálunk is kielégítő terméshozammal termeszthető (2,5-4 kg nyers termés/m2).
Növénytani jellemzői. Egyéves, kissé fásodó. lágy szárú. Gyökérzete: főgyökere erőteljes, gyengén elágazó. Szára 30-120 cm (a nálunk ismerteké). Erősen vagy gyengén elágazó (tenyészterülettől függően), szőrös, földes vagy rózsaszínű. Levélzete: szórt állású, nagy, tenyeres leveleinek alakja az ép szélűtől az igen karéjosig változik a csúcs felé haladva. Levelei is zöldek vagy rózsaszínbe hajlók. Virágzata tölcséres, nagy, harang alakú, sárga színű virága kiálló, óriás bibéjével nagyon díszes. Júliustól virít, hímnős. Termése a családra jellemző több rekeszből áll, töktermés, öt vagy több éllel. A termés lehet hosszú (10-22 cm), vékony, hegyes, egyenes vagy görbült, de van rövid (8—10 cm), vaskos típusa is. Színük zöldes, rózsaszín, szalmasárgás, fehér. Éretten a tok éleinél megrepedhet és szétnyílhat. Magja gömbölyű, sötét színű. Ezer- magtömege 60-66 g. Csírázóképessége 80-90%-os, magja 4-5 évig használható, 10-14 nap alatt kikel. Tenyészideje az első szedésig 60-65 nap, termésérettségig 110-130 nap.

Fényigénye: kedveli a fényben gazdag, lúgos termőhelyeket.

Hőigénye: rendkívül melegkedvelő, 15oC-nál alacsonyabb hőmérsékleten nagyon rosszul csírázik- Vízigénye: termésképzéséig sok vizet kíván. Biztos és zsenge, terméshez szükség szerinti öntözéssel jutunk. Talajigénye: humuszos, jó vízforgalmú, középkötött, mély rétegű vályogtalajon ad jó termést.

Termesztése. Főnövényként vagy május közepéig kikerülő kis kerti növények (zöldhagyma, fokhagyma, póréhagyma, saláta, retek, korai karalábé, áttelelő kelkáposzta stb.) után helyre vethetjük. Elő- és utónövényei az előző évi pillangósok, kapás zöldségfélék, utána kései saláta, retek és áttelelő növények jöhetnek. Talaj előkészítése őszi ásás (szántás), tavaszi vetőágy készítés. Tenyészterülete 35-50 x 35-50 cm. Helyrevetését május 15. és június 7. között végezzük (16-20°C-os talajhoz mérsékleten), nedves talajba, 3-4 cm mélyen, fészkesen, 5-6 maggal (1-3 növényt hagyjunk meg). Vetőmagszükséglete 1,6-3,2 g/m2. Ápolása: talajlazítás, gyomirtás, egyelés, esetleges pétisós fejtrágyázás. Öntőzésére szükség szerint kerül sor 10-30 mm-es vízzel. A termésképzés időszakában lehetőleg rendszeresen, 3-7 naponként öntözzük. Szedése: a virágzást követően 5-6 nappal már szedhetjük, de ez nem gazdaságos (kicsiny, 2-5 cm-es, túl zsenge termések). Folyamatos, gyakori permetező öntözés mellett a termés hosszú ideig zsenge marad és jól fejletten is (fajtától függően 6-15 cm) szedhető. Frissen vagy szárítva tartósítva használjuk fel.

Sajátos levesek készítésére, tojásrántotta, pörkölt ízesítésére kitűnő, de párolhatjuk, süthetjük is. Tartósítva, szárazon is felhasználható (kifejlett, zsenge termése zsinegre felfűzve szárítható és eltartható). Mártás, saláta is készíthető belőle. Egészséges és nagyon tápláló étel, általában paradicsommal, rizzsel használják. Kímélő, diétás ételnek, húspótlónak alkalmas. Magjából 10%-nyi rozs és csicseriborsó hozzáadásával egészségre nem káros kávépótlót készíthetünk. Magját sósborszesz ízesítésére is felhasználhatjuk.



Ámulatba ejtő virágok távoli országokból. Legyen a kertje minden szomszédjánál is zöldebb! Ültessen kertjébe, lakásába egzotikus növény csodákat!

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/okra-10mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Okra

Tomatillo Physalis ixocarpa

A Tomatillót "zöld paradicsomként" használják a mexikói konyhában. A 1,5-2 m mag

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Tomatillo Physalis ixocarpa (Új-Zélandi cukorcseresznye)


A Tomatillót "zöld paradicsomként" használják a mexikói konyhában. A 1,5-2 m magas növény nyár közepétől a fagyokig ontja 4-5 cm nagy narancssárgás, lila gyümölcseit. Rendkívül magas a B és C-vitamin tartalma. Fogyaszthatjuk frissen, aszalva mazsolaként, vagy befőttként. Nevelhetjük egynyáriként, vagy - ebben az esetben fagymentes helyen átteleltetve - évelőként.

Hihetetlen növénycsodák a messzi országokból. Legyen a kertje minden szomszédjánál is zöldebb! Ültessen kertjébe, lakásába egzotikus növény csodákat!

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/tomatillo-physalis-ixocarpa-ujzelandi-cukorcseresznye-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Tomatillo Physalis ixocarpa (Új-Zélandi cukorcseresznye)

Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice

Virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek. Kiváló

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice


Virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek. Kiválóan helyettesíti a valódi sáfrányt. Recepteket adok.

Ősi festő- és olajnövény a sáfrányos szeklice vagy pórsáfrány, már az egyiptomiak is használták. Hazánkban ma főleg az ország déli megyéiben ültetik, korábban szinte minden házikertben volt.

Meleg    és fénykedvelő, 80 – 150 centiméter magasra megnő, egyéves növény. Legjobban a mélyrétegű, középkötött, termékeny talajokon fejlődik. Magját- áprilisban vethetjük szabad földbe, 3—5 centiméter mélyre. Fontos, hogy a talaj felületén ne maradjon mag, mert a galambok kieszik    a csírázó nővényeket is. Ajánlott sortávolság a helytől függően 30—50 centiméter. Négyzetméterenként 2—3 gramm magot vésünk. Ha sűrűn kel, akkor 10—12 centiméterre ritkítsuk a növényeket.

A sáfrányos szeklice július elejétől folyamatosan virágzik. Élénk narancssárga virágaival a kert érdekes színfoltja lehet. Újabban vágott virágként is láthatjuk.

A megszárított virágszirmokat fűszerezésre, illetve ételek, italok színezésére használják. A teljes virágzástól folyamatosan 2—3 naponta szedhetjük. Mindig azokból a virágfészkekből csípjük ki a szirmokat, amelyek már teljesen kinyíltak és vörösessárga színűek. Vékony rétegben kiterítve a tűző napon, vagy szellős helyen árnyékban szárítsuk. A megszárított virágot jól záródó edényben tároljuk, mert erősen nedvszívó. Egy négyzetméterről 15—20 gramm virágszirmot szedhetünk. A virágzat sárga festékanyagot tartalmaz, ezért húslevesek, italok, tészták színezésére használhatjuk. A szirmok leszedése után a fészkekben a mag jól beérik. Finom zsírosolajat tartalmaz    a magja (sok országban olajnövényként is termesztik), fehérjetartalma ugyancsak nagy. Darálva állatok takarmányozására is kiváló.

RECEPT: Sáfrányos rizses csirke

Hozzávalók 6 személynek: 1—1,5 kg csirke feldarabolva, 1,5 dl olíva vagy salátaolaj, 15 dkg finomra vágott vöröshagyma, 1 összevágott zöldpaprika, 2,5 kiskanál só, 1 kiskanál morzsolt szurokfű, késhegynyi őrölt fekete bors és fokhagymapor, 40 dkg paradicsom darabokra vágva, 20 dkg összevágott füstölt sonka, 5 dkg szeletelt zöld olajbogyó. A rizshez: 1 kiskanál só, késhegynyi összetört sáfrányos szeklice, 15 dkg hosszúszemű rizs, 1 csomag mirelit zöldborsó.

Forró olajban süssük barnára a csirke mindkét oldalát, majd adjuk hozzá a hagymát és a paprikát, pároljuk 5 percig. Adjuk hozzá a fűszereket, paradicsomot, sonkát és az olajbogyót. Fedjük be és lassú tűzön főzzük, amíg a csirke megpuhul (körülbelül 35—40 percig). Forraljunk fel 3 csésze vizet, a sóval és a sáfránnyal. Tegyük bele a rizst. Kis lángon főzzük addig, amíg a vizet felveszi, körülbelül 25 percig. Főzzük meg a borsót előírás szerint. Keverjük a rizst és a borsót a csirkéhez. Forrón tálaljuk.



Hihetetlen növénycsodák a messzi országokból. Különleges zöldség magok (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszok, pozsgások varázslatos virágok, gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/porsafrany-vagy-safranyos-szeklice-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice

Nicandra physalodes (Fehér légy-űző növény)

Bio- ültetvényekben eredményesen alkalmazható a "fehér légy" távoltartására. Hat

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Nicandra physalodes (Fehér légy-űző növény)


Bio- ültetvényekben eredményesen alkalmazható a "fehér légy" távoltartására. Hatása az első virágok megjelenésével kezdődik, és elsősorban fóliában és üvegházban érvényesül, de szabadföldön is hatásos. Főleg paprika, paradicsom és uborka közé ültessük 3-4 m-re egy tövet. Nagyon gyorsan megjelennek az első fehéres-kék, harang alakú virágai, amelyekből felfújt lilás-zöld, többélű "lampionok" fejlődnek. Virágkötők is használhatják szárazkötészetben.

Mesés virágok a trópusokról. Kínálatunkban rengeteg különleges zöldség magot (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszokat, pozsgásokat, virág költeményeket talál gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/nicandra-physalodes-feher-legyuzo-noveny-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Nicandra physalodes (Fehér légy-űző növény)

Sesamum Indicum (Indiai szezám mag)

Pirított cukorba rakva 55-60 %-os olajtartalma miatt igazi csemege.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Sesamum Indicum (Indiai szezám mag)


Pirított cukorba rakva 55-60 %-os olajtartalma miatt igazi csemege.

Ázsiai eredetű. A Közel-Keleten, Indiában és Kinában régóta használt olajnövény. Ma már Afrikában és a trópusi Amerikában is sokat termelnek belőle. Az ajakosak rokonságába tartozó család, a Pedaliaceae tagja. Két méteresre megnövő, lágy szárú,  egyéves növény. A szép sötét rózsaszín hajlott csőves virágokból toktermés fejlődik. Az apró, sárga, barna vagy fekete magvak a mákhoz hasonlóan sütemények ízesítésére, és mint a mogyorót, grillázs csemege előállítására is használlak. A kis, kerek magvak 50-60 finom, ízletes,  félig száradó főzőolajat tartalmaznak, melynek használata különösen az iszlám lakosságú országokban elterjedt. A hidegen kipréselt olaj halványsárga, és minősége az olívaolajjal vetekszik. Olajpogácsája értékes takarmány. Magról szaporítják.

RECEPT: Bodzás-szezámmagos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 12 dkg liszt, 5 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg tisztított bodzabogyó, 4 evőkanál vaj, 4 kiskanál szezámmag.

A tojásokat felverjük. Hozzáadjuk a tejet, csipetnyi sót, a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. Egy serpenyőben megolvasztunk egy evőkanálnyi vajat. Rászórjuk a bodzabogyó és a szezámmag negyed részét, kissé megpirítjuk, azután a tészta negyedrészét rácsorgatjuk. Lassú tűzön mindkét oldalát megsütjük. Melegen tartjuk mindaddig, míg a három palacsinta hasonló módon elkészül. Mézzel meglocsolva vagy porcukorral meghintve kínáljuk.



Növény csodák az Egzotikus Növények Stúdiójától. Kínálatunkban rengeteg különleges zöldség magot (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszokat, pozsgásokat, virág költeményeket talál gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/sesamum-indicum-indiai-szezam-mag-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Sesamum Indicum (Indiai szezám mag)

Physalis peruviana edulis (Perui földi cseresznye)

Nagyon finom, ananászra emlékeztető ízű gyümölcse van. 1,5m-re megnő.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Physalis peruviana edulis (Perui földi cseresznye)


Nagyon finom, ananászra emlékeztető ízű gyümölcse van. 1,5m-re megnő.

Földicseresznye

Ez egy sárga-narancssárga, a cseresznyénél nem nagyobb bogyó, amelyet pergamenszerű levelekkel körülvett kis „kalitka” zár magába. Szokatlan külseje miatt rengeteg más nevet is adtak neki: „kínai lámpás", „szerelem kalitkában", de ismerhetjük „Fökföldi egres", „perui zsidócseresznye", vagy „ananászcseresznye" néven is. A földicseresznye éppen annyira ízletes, mint amennyire dekoratív, nyersen fogyasztják, magában vagy sós, illetve édes salátákban. Süteményt vagy lekvárt is lehet készíteni belőle. Régen a vajat színezték vele szép aranysárgára. A bogyóból erőteljes, főtt citrom vagy pálinkás meggy illata árad. Savanykás íze az egres (de édesebb) és a vadcseresznye között ingadozik. A kehely hártyái olyanok, mintha rendkívül száraz, minden penésztől mentes, bézs színű pergamendarabok lennének. Elfogyasztására bőven van időnk: akár 2 hétig is eltarthatjuk. Nyissuk szét egyenként a bogyót fedő 5 szirmot úgy, hogy a szár felé lehajtjuk őket. Majd harapjunk a közepében található gyümölcsbe, amelyet vékony, kissé ragadós film réteg borít. Ez aztán az igazi játékos élvezet!

Peruból származik ez a nagyon finom s teljes biztonsággal termeszthető gyümölcs. Egynyári, de évelőként is tartható növény.

Vetése március elején, üveggel vagy fóliával letakart ládába vagy cserépbe. Homokos-tőzeges földbe; tűző napon 15-18 C-on a csírázás két héten belül elkezdődik. A magoncokat kis cserépbe, tejfölös pohárba tűzdeljük, homokos földbe. Az utolsó fagyok után ki lehet ültetni, de nem szabadföldbe, hanem hosszúkás ládába, amolyan erkélyláda-félébe.

A jó termés titka ugyanis, hogy a gyökerek ne tudjanak szabadon fejlődni. Egy 2 m-es „erkélyládába” 5 db növény ültethető. Tűző napra helyezve és naponta locsolva a növények hamarosan megerősödnek és hajtásvégeikben meg hónapjaikban hozzák sárgafekete virágaikat es narancs színű terméseiket.

A talaj sovány, trágyamentes legyen, ellenkező esetben szép leveleket hoz a növény, de semmi gyümölcsöt. Soha sem kell tápoldatozni! A fiatal növények első hónaljhajtásait /mint a paradicsomnál/ ajánlatos kitörni, hogy a növény törzse felfelé fejlődjön.

Egy növényen nem ritka az 50-60 db gyümölcs. És micsoda íze van! A sárga gyümölcsök ananász ízűek, s a trópusok illatát idézik, cseresznye méretűek és kis lampionok belsejében fejlődnek. Amikor a lampionok megszáradnak és könnyen leválnak a növényről, akkor érettek. Ez az időszak augusztus közepétől október közepéig tart, de meghosszabbítható, ha a növényeket melegebb, napos helyiségbe tesszük.

Hűtőszekrényben +7 C körül a gyümölcs karácsonyig, sőt februárig is eltartható és a hűtés közben zamata még fokozódik.

A jövő új gyümölcse! Minden növényben 20-50 db mag van, amelyek a következő évi vetéshez jól felhasználhatók. Csak egyszer kell magot venni!

Ha valaki évelőként akarja tartani, akkor az őszi fagyok előtt ki kell ásni, ládába ültetni s fagymentes, világos helyen kell teleltetni.

A gyümölcs nyers fogyasztása egészséges és tápláló. Felhasználás előtt a burokleveleket eltávolítjuk, a gyümölcsöt megmossuk /ragadós/, gyengén édeskés, savanykás ízű csemege.

Receptötletek

Lepjük meg a vendégeinket két színű, földicseresznyéből és koktélparadicsomból felfűzött kis nyársakkal (de tehetünk rá még mozzarella sajtot és sárgadinnye darabkákat is).

Minden gátlás nélkül ötvözzük a földicseresznyét a csokoládéval: például a bogyókat csokoládé fondűbe márthatjuk; habot és süteményeket félbevágott földicseresznyével is díszíthetünk.

Befőtt: A megtisztított, megmosott cseresznyéket üvegbe rakjuk. Cukros szirupot készítünk, melegen a gyümölcsre öntjük, kevés szalicilt hozzáadva az üvegeket lezárjuk. Gyöngyözésig dunsztoljuk. Friss fogyasztásra cukros szirupban is megfőzhetjük. Hidegen tálaljuk.

Mazsola: A burokleveleitől megtisztított és megmosott gyűmölcsöt napon vagy tűzhely fölött megaszaljuk.



Csodálatos növények a nagyvilágból. Látta már egzotikus növény csodáinkat? Lenyűgöző növények, virágok, termések a világ minden tájáról.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/physalis-peruviana-edulis-perui-foldi-cseresznye-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Physalis peruviana edulis (Perui földi cseresznye)

Mángold

Levéllemeze, levélnyele finom zöldség. Ízletes főzelék, saláta stb. elkészítéshe

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Mángold


Levéllemeze, levélnyele finom zöldség. Ízletes főzelék, saláta stb. elkészítéshez recepteket adok.

Növénytani leírása: Az egyéb répafajokhoz hasonlóan a mangold is kétéves zöldségnövény. Az első évben répatestet és levélrozettát fejleszt, ekkor történik a tápanyag-felhalmozás, s a második évben fejleszti a magszárat és hoz magot. Egyes esetekben bizonyos élettani behatások révén előfordul már az első évben is, hogy magszárat fejleszt (pl. hosszabb ideig tarló hideg hatására).

Gyökérzete többnyire erősen elágazó húsos karógyökér. Eltérően azonban az egyéb termesztett répafajoktól, a mangold gyökérzete a lombozathoz viszonyítva fejletlen, satnya. A gyökér cukortartalma is minimális. Levelei azonban nagyon fejlettek. Leginkább a cukor- s takarmányrépára emlékeztetnek, de annál nagyobbak. Általában is, de különösen egyes fajtáknál a levélnyél igen erősen kifejlődött, s szélessége sokszor az 5-10 cm-t is eléri. A termesztett mangoldnak két típusa ismert. Az egyiknek a levéllemezét fogyasztják, amely szokatlanul fejlett, mégis finom konzisztenciájú. A másik fajtatípus növényeinek a levélnyelét fogyasztják, ezeknél a levélnyél fejlődik nagyon erőteljessé. A levelek színe a fajtától függően nagyon eltérő, a sötétzöldtől a mélyvörösig. Virágzata gomolyos fürt, az egyes virágok hímnősek és idegenbeporzók. Termése gomolyban álló csalmatok. Egy gomolyban 2-3, ritkán 5 apró, fekete mag van. 3-4 évig csírázóképes. A gomoly ezermagtömege 13-22 g.

Származása, elterjedése: A mangold ősalakja a Beta maritima, a Földközi-tenger keleti területein él, de kisebb mennyiségben a Keleti-tenger nyugati részein is megtalálható. Vad alakja Indiában szintén őshonos. A régi görögök és rómaiak a sárgarépával együtt már ismerték a levélmangold változatot, és termesztették is. Bekker-Dillingen szerint a mangold előbb volt kultúrnövény, mint a takarmány- vagy a cukorrépa. Ma nem nagy területen, elsősorban Nyugat-Európában fogyasztják. Hazánkban nem ismerik, csupán gyűjteményes kertekben fordul elő.

Élelmezési és gazdasági jelentősége: A levéllemez és a levélnyél egyaránt szerves savakat tartalmaz: alma-, bor-, citrom- és oxálsavat. Vitamintartalma is meglehetősen nagy. Karotintartalma a sárgarépáénak fele. C-vitamin-tartalma nyersen a paradicsoménál is nagyobb, főzve 6-8 mg-ot tartalmaz 100 g-onként. Elsősorban a kistermesztők, házikertek növénye külföldön is. Nálunk szintén ilyen növényként kerülhet a termesztőkhöz és a fogyasztókhoz.

Környezeti igényei

Hőigénye: A közepes hőigényű zöldségfélék közé tartozik. Magja 8-10 °C hőmérsékleten kezd csírázni. A gyökérzet 15-23 °C-on, a levél 20-30 °C között fejlődik a legjobban. A levélmangold változat sokkal hidegtűrőbb. Egyes megfigyelések szerint gyenge teleken képes áttelelni.

Fényigénye: nagy, az árnyékot nem szereti. Kimondottan hosszúnappalosnak tartott zöldségnövény.

Vízigénye: a többi répáéhoz hasonlóan alakul. Elegendő talajnedvességet kíván, az időszakos vízhiányt rövid ideig elviseli. A levegő páratartalmára inkább igényes, mert a párás környezetben jobban érzi magát, szebb a lombozata.

Tápanyag- és talajigénye: Jó táperőben levő, könnyű vagy középkötött talajon díszlik jól, igényei megegyeznek a cékla tápanyagigényével. A felvett tápanyagok aránya azt mutatja, hogy legkevesebbet foszforból kíván, ennek négyszeresét nitrogénből és hétszeresét káliumból. A savanyú talajokat nem kedveli.

Növényváltás, talaj-előkészítés: A répákkal megegyező talaj-előkészítést igényel. Ez elsősorban az előveteménytől függ. Hosszú gyökere miatt a mélyítő szántás is indokolt. Kora tavasszal vetés előtt a szokásos alap-talaj művelés valamennyi részmunkáit el kell végezni, hogy jó magágyat kapjon. Hosszú tenyészideje miatt csak főnövényként termesztjük. Kizárólag trágyázott elővetemény után érdemes termeszteni (paprika, paradicsom, uborka, káposztafélék).

Termesztése: A mangoldot a többi répaféléhez hasonlóan (cékla, cukorrépa) nem a legkorábbi időben vetjük. Ennek az az oka, hogy a mangold, ha megfázik, akkor fejlődésében nagyon visszaesik. Általában április elejétől április végéig vethető, 40-50cm sortávolságra. Tenyészideje miatt azonban május után már nem érdemes vetni, mert későn kezdődik a szedése, és összesen kevés lombot tud hozni. A levélmangoldot azonban lehet sűrűbben, 20 cm távolságra is, hiszen ennél nem a lomb és a nyél fejlettsége, hanem a levéltömeg a fontos. Kelés után a nyeléért termesztett mangoldot 30-35 cm-re, a lombjáért termesztettet pedig 15 cm-re ritkítjuk.

Magját általában sekélyen, 3 cm-nél nem mélyebbre kell vetni, 100 m2-enként 200-250 g magot. 2 hét múlva kel ki. Külföldön kiskertekben palántáról is termesztik a mangoldot. Palántaneveléshez a magot hidegágyba, később szabadföldi ágyba vetik. A februárban vetett magból termesztett palántákat májusban állandó helyükre ültetik. A mangold ápolása csupán porhanyításból áll, ha tehetjük, akkor esetenként nagy szárazságban öntözzük is.

A mangoldot csak a hidegek beálltával, novemberben kezdik szedni, a leveles fajtákat előbb is. A hideget jól bírja. Vannak leveles fajták, amelyek áttelelve a szabadban valamikor tavasszal, korai zöldségként kerülnek felhasználásra, ősszel tövestül is felszedhető, és nem teljesen sötét pincében, homok közé ültetve egész télen át szedhető. A kiskertekben gondos ápolás mellett négyzetméterenként 5 kg-ot terem. Nagy területen termesztve 30-60 t termést is hozhat hektáronként. Gyökerét – amely nem jelentős mennyiségű – esetleg takarmányozásra felhasználhatjuk.

A szaporítóanyag beszerzése: Kétéves növény lévén, magot úgy tudunk róla fogni, hogy az első év végén a legszebb példányokat gyökeresen felszedjük, lombtalanítjuk, és hűvös pincében vagy veremben átteleltetjük. Kora tavasszal 60x60 cm-re ültetjük ki, és gyommentesen tartjuk. Érés után a magot megszedjük és tároljuk.

Ételkészítési lehetőségek

A mangoldnak a levéllemeze és a levélnyele egyaránt fogyasztható.

A levélnyelet gyakran készítik el spárgához hasonló módon. Levéllemezét főzeléknek szokták elkészíteni, de csak a finomabb levélzetű fajtákat. A főzelék készítése a spenót- vagy labodafőzelékével megegyező.

• Mángoldlevélnyél kirántva: 4 levélnyelet megtisztítunk, héját lehúzzuk, kétfelé vágjuk, gyenge sós vízben üvegesre főzzük. Lecsorgatjuk, lisztben megforgatjuk, 2 tojást fél gerezd fokhagyma, bors, só hozzáadásával felverünk. A lisztes mángoldnyelet a keverékben megforgatjuk, majd zsemlemorzsába mártva forró olajban pirosra sütjük, önálló ételként fogyasztjuk.

• Párolt mángoldlevél: 20-30 dkg mángoldlevelet vékonyra metélünk, langyos zsírban, egy gerezd fokhagymával üvegesre párolunk, lefedve megpuhítunk, megsózzuk. Körítésnek, egytálételek alapanyagául használjuk fel.

• Rakott mángoldlevél: A bimbóskelhez hasonlóan készül.

• Mángoldnyélsaláta: Párolt mángoldnyelet készítünk 5 cm-es darabokban. Ecettel, olajjal, édesítőszerrel fűszeres páclét keverünk, ráöntjük a mángoldra, és néhány óráig lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Másféle páclével és salátamártással is készíthetjük.

• Mángoldlevélnyél morzsásan: 30 dkg levélnyelet sós vízben üvegesre főzünk. Az így elkészített mangoldot forró, morzsás vajjal leöntjük. Készülhet tejföl hozzáadásával is.

• Mángoldlevélnyél-kompót: úgy készül, mint a rebarbarából.



Ámulatba ejtő virágok távoli országokból. Több mint negyed évszázados múlttal és tapasztalattal rendelkezünk az egzotikus növények terén.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/mangold-10mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Mángold
Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelem