Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / RegisztrációKosár : 0 Ft

0
Még nem tettél semmit a kosárba
Termék frissítés

Növényeinkegzotikus növények stúdiója

Vizipálma

Egyes fajok elérhetik akár az 5 métert is, de a szobanövényként elterjedt vízipá

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Vizinövények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Vizipálma


Egyes fajok elérhetik akár az 5 métert is, de a szobanövényként elterjedt vízipálma kb. 50?-100 cm. Három élű száruk végén a levelek körkőrösen helyezkednek el és elérhetik a 25 cm hosszúságot. Többnyire tavasszal hozza fehér-sárgás virágait, de néha csaknem egész évben képes virágot viselni.

Bámulatos növény szimfóniák a világból. Különleges zöldség magok (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszok, pozsgások varázslatos virágok, gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/vizinovenyek/vizipalma-1to-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Vizinövények Vizipálma

Chlorocyperus glomeratus (csomós palka)

Télálló, kerti tóba kiültethető vizipálmafajta. Szára nem kerek, hanem három old

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Vizinövények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Chlorocyperus glomeratus (csomós palka)


Télálló, kerti tóba kiültethető vizipálmafajta. Szára nem kerek, hanem három oldalú. Füzérkéi nagyon sűrű, fejecskeszerű csomót képeznek, s ezekből áll össze a 10 cm-es hosszúságot is elérő virágzata. Koreában rostjáért régóta termesztik, szőnyeget és cipőt készítenek belőle.

Bámulatos növény szimfóniák a világból. Közel ezer féle egzotikus növényt kínálunk webáruházunkban. Magok, gumók, egy, ill. több éves növények. Látogasson el oldalunkra!

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/vizinovenyek/chlorocyperus-glomeratus-csomos-palka-1to-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Vizinövények Chlorocyperus glomeratus (csomós palka)

Sauromatum Guttatum (Indiai gumós pálma)

Ez a Kelet-Indiából származó "csodagumó" tél végén tányérra kirakva föld- és víz

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Télálló növények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Sauromatum Guttatum (Indiai gumós pálma)


Ez a Kelet-Indiából származó "csodagumó" tél végén tányérra kirakva föld- és víz nélkül hozzá 60 cm-es virágát.

SAUROMATUM GUTTATUM és AMORPHOPHALLUS TITANUM

Nyugat-Európa virágkedvelőinek körében évek óta rendkívüli népszerűségnek örvend és igen keresett a trópusok növényvilágának nálunk szinte ismeretlen kuriózum, a " Csodagumó " , vagy a " Titokzatos Keleti Uralkodó " fantázianéven reklámozott Sauromatum Guttatum.

A kontyvirágfélékhez tartozó - így a közismert kalláinkkal is rokon - növények különlegessége abban rejlik, hogy a növények megfelelő ápolással évről - évre nagyobbra növő gumója talaj és víz nélkül, világos szobában egy tányérra helyezve bontják ki virágukat. A virág nem olyan szép mint különleges, és a trópusok ismeretlen egzotikumát varázsolják szobánkba a hajtás napról - napra való növekedésével.

A " Csodagumó " Kelet-lndiából származik, de előfordul a Himalájában is. Klíma és környezetigénye folytán alkalmas, hogy minden nehézség nélkül neveljük őket. Lombozata tulajdonképpen egyetlen, de ujjasan osztott és spirális félkörben elhelyezkedő levélből áll, amely a virágzás után jelenik meg és szétterül. Növényünk így a nyári hónapokban törpepálmához hasonlít. Minden egyes új nyélen megjelenő levél jelzi gumónk növekedését és szaporodását. A virág szára mindössze 5 cm, de a rajta megjelenő virággal akár 60 cm magas is lehet. Tövében egy kívül zöldes belül fehéres allevelet hoz, és ebből nő ki a kontyvirágfélékre jellemző spárta. Színe bíbor, belül sárgászöld, sötétebb tigrisbőrre emlékeztető pöttyözéssel.

Amikor az tapasztaljuk, hogy az eddig papírzacskóban tartott gumónk hajtásnak indul, tányérra tesszük. Tarthatjuk két ablaküveg közt is, mert ilyenkor nem igényel magasabb hőmérsékletet. A virághajtás és a levélhajtás abban különbözik egymástól, hogy a mindkét esetben gyíkfarokra emlékeztető hajtás virágzás esetén kb. 5 cm magasságban pingponglabda szerűen kidudorodik. Ha ezt a kidudorodást nem észlelnénk, ültessük cserépbe a gumót. Mindkét növény virágzás nélkül is különleges és szemet gyönyörködtető. Áprilisban a gumókat kiültethetjük szabadföldbe is - bár egyéni körülményektől függően becserepezve is nevelhetők. Igazán hatalmas, biztosan virágzó, robosztus gumókat — 2-3 kg súlyút - azonban csak szabadföldi termesztéssel nevelhetünk. A gumókat áprilisban, nagyságtól függően egymástól 12-30 cm távolságban, 6-15 cm mélyre ültetjük.

Amorphopallus nemzetség legimpozánsabb tagja az A. Titanumot 1878-ban Beccari fedezte fél Szumátrán. A Ievélnyél 5 cm magasságot is elérhet, átmérője pedig 10 cm-t, míg a levéllemez egyes részei a 3 cm-es hosszúságot. Virágzata a legnagyobbak közé tartozik az egész növényvilágban, hossza megközelíti a két métert, de ebből 1,5 méter a torzsa elhegyesedő nyúlványa. A levél átmérője 1,3 m körül van. A föld alatti gumó átmérője - az eddig talált legnagyobb példányon - 50 cm volt, a súlya pedig meghaladta a 30 kg-ot. A keményítőben dús, óriási gumóját sütve vagy főzve fogyasztják a bennszülöttek. A gumót tavasszal kiültetjük tápdús kerti földbe a szabadba.

Nyáron hozza a levelet elég sok öntözést, illetve vizet igényel. Ősszel, amikor a levél elszárad, a gumót felvesszük még a fagyok beállta előtt. A földet lemossuk róla és száraz, meleg helyen tartjuk egész télen. Ekkor már nem kell sem elültetni, sem öntözni. Kb. 4-5 évre hozza az első virágot. A virágja is csak a gumóból él. Ekkor sem kell öntözni. Amikor virágot hoz, a gumó súlya eléri a 1.5-2 kg-ot. A nyári hónapokban bőségesen öntözzük és tápoldattal - FÓNKA, vagy VOLLDÖNGER - biztosítjuk 2-3 hetenként az elhasznált tápanyagot. Amikor ősz felé a lombozat száradni kezd — még a fagyok előtt — a gumókat kiássuk, leszedjük a szaporulatot, megtisztítjuk és zacskóba tesszük: Száraz körülmények között kb. 10 °C-on tároljuk.Egzotikus növények a világ minden tájáról. 35 éve kínáljuk a világ minden tájáról gyüjtött növény különlegességeket, melyeket akár otthonában, lakásában, kertjében termeszthet.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/telallo-noevenyek/sauromatum-guttatum-indiai-gumos-palma-1to-tel027-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Télálló növények Sauromatum Guttatum (Indiai gumós pálma)

Óriás vízipálma

Hasonló a közismert vízipálmához, csak 2-2,5 m magasra is megnő.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Vizinövények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Óriás vízipálma


Hasonló a közismert vízipálmához, csak 2-2,5 m magasra is megnő.

Hihetetlen növénycsodák a messzi országokból. Több mint negyed évszázados múlttal és tapasztalattal rendelkezünk az egzotikus növények terén.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/vizinovenyek/orias-vizipalma-1to-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Vizinövények Óriás vízipálma

Télálló citrom (Poncirus trifoliata)

Lehet-e kertjeinkben meglepőbb, mint egy szabadban élő sárga, narancsforma gyümö

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Télálló növények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Télálló citrom (Poncirus trifoliata)


Lehet-e kertjeinkben meglepőbb, mint egy szabadban élő sárga, narancsforma gyümölcsökkel megrakott citromfa? A háromlevelű citrom az egyetlen télálló, fagytűrő citromféle. Észak-Kína, Japán az őshazája.

Télálló citrom (Poncirius trifoliata)

Egyetlen, nagyon szúrós, lombhullató cserje vagy kis fa tartozik a nemzetségbe, melyet lombozatáért, illatos virágáért és narancsszínű termeséért ültetnek, igen egzotikus, sajátos jelenség. Télálló. Napfényt és tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Az elhalt ágakat tavasszal vágjuk ki.

Erős, tövises, zöld ágain 3 ovális levélkéből összetett sötétzöld levelek fejlődnek. Illatos virágának 4 vagy 5 nagy. fehér szirma van. Késő tavasszal virít, de gyakori az őszi másodvirágzás is.

A Japánból származó vadcitrom messze elkerült hazájából és századunkban már a világ mérsékeltövi tájaitól a szubtrópusokig mindenhol megtalálható. A parkok, kertek egzotikus dísznövénye. Nemes rokonaihoz hasonlóan a rutafélék családjába tartozik. Régebben a citrus genuszba sorolták. Kistermetű fákká fejlődik, vagy kusza növekedésű bozótokat, bokrokat alkot. A levelek három lemezkéből állnak, ötszirmú virágai kora tavasszal nyílnak. A diónyi gyümölcsök őszre besárgulnak. A vastag, olajmirigyektől illatos héj alatt a hús rekeszekre osztott. A rostos gerezdekből csak kevés lé préselhető, ebből azonban kellemes illatú üdítőital készíthető. Termései lombhulláskor a fán maradnak.

Háromlevelű citrom (Poncirus trifoliau)
A hármasán összetett levél a fő jellemzője. Édességek készítésére használják. A hőmérsékletigény alapján az egyes fajok között jelentős a különbség. Pl. a háromlevelű citrom (Poncirus trifoliata) -20, -25°C hideget is átvészel. A termesztett citrusokkal kapcsolatban különös érdeklődésre tarthat számot a Poncirus nemzetség , melyet egy ideig a Citrus nemzetségbe is soroltak.

A cserje április-májusban még lombfakadás előtt virágzik. Kb. 5 cm széles, fehér virágokat hajt. Oltási alanya jelentős, mert ez biztosítja az oltvány fokozott, alacsony növését.Elképesztő különlegességek messzi tájakról. Tekintse meg egzotikus növény kínálatunkat, melyben számtalan lenyűgöző ritkaságot találhat.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/telallo-noevenyek/telallo-citrom-poncirus-trifoliata-1to-tel031-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Télálló növények Télálló citrom (Poncirus trifoliata)

Punica granatum (Gránátalma)

A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m maga

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Télálló növények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Punica granatum (Gránátalma)


A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet.

Gránátalma (Punica granatum)

Ránézésre olyan, mint egy hatalmas alma, amelynek a belseje tele van rubinszínű zselével borított magokkal. Természetesen gránátalma szörp íze van, csak éppen sokkal kevésbé édes. A gyümölcs húsa lédús és enyhén savanykás. Vásárláskor a polcon lévő legnagyobb és legnehezebb példányt válasszuk, mert ez jelzi a lédús gyümölcsvelőt. Ne vegyük meg a ráncos, színtelen, horpadt, sérült vagy foltos gránátalmát. Néhány napig eláll szobahőmérsékleten, a hűtőben pedig akár 2 hétig is. Vágjuk félbe a gránátalmát egy lábas fölött. hogy abba csurogjon a leve (vigyázzunk a ruhánkra, mert foltot hagy!). Nyissuk szét a gyümölcsöt, majd kiskanállal merjük a lábasba a cinóberpiros bogyókat, amelyek a sárga rekeszfalakba ágyazódtak. Dobjuk ki az üres héjat. Cukrozzuk meg (vagy ne) a bogyókat, és kóstoljuk meg. Ha el akarjuk tüntetni a „savanykás-édes” ízt, szójuk meg cukorral a gyümölcsvelőt, és köpjük ki a magokat, vagy a bogyókat cukrozzuk meg. A gránátalmát fogyasztás előtt célszerű meghengerelni, miközben enyhén nyomkodjuk - mint ahogy a citrommal is tesszük, mielőtt kicsavarnánk. Azután szúrjuk ál a héját egy kés hegyével, legyünk bele szívószálat, és már szürcsölhetjük is a gránátalma finom levét.

A gránátalma őshazája valahol Közép- és Dél-Azsiában, Afganisztán, Irán és Azerbajdzsán szubtrópusi vidékein terül el. Innét terjedt el Európa, Dél-Amerika, Észak-Afrika melegebb vidékeire. Kínában ősidők óta termesztik.

A gránátalma bokortermetű, esetleg kis fává fejlődő növény. Az 50- 100 cm-es törpe változatok kivételével, magasságuk 1-5 m között változik. Vékony, hajlított alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el.

A gránátalma könnyen szaporítható. Hajtásai, vesszői, sőt a kétéves részei is jól gyökeresednek. A dugványozás mellett gyorsan szaporíthatok gyökeres tősarjakkal és magvetéssel. A fiatal növények az első években a nagyobb fagyoktól erősen károsodnak, ezért hűvös helyen (pincében, kamrában) teleltethetjük gyenge öntözés mellett.

Magvetéshez cserepet használjunk. A cserepet félig töltsük meg jó minőségű komposztfölddel, és a magokat a földre helyezett kétujjnyi homokrétegbe rakjuk. A cserepeket üveglappal takarjuk le. A kis levélkék megjelenése után az üveglapot levehetjük, hogy a csíranövények megedződjenek, majd néhány hét után külön cserepekbe ültessük szét őket.

A gránátalma nem vízigényes. A szabadba kiültetett növények a természetes csapadékkal jól gazdálkodnak, csak nagyobb szárazságkor kell öntözni. Az edényes növények a vegetáció alatt rendszeres öntözést igényelnek. Bokrai csaknem minden talajban jól díszlenek. A kopáros, meszesebb területen is megél. A jó minőségű, humuszban gazdag laza vagy középkötött talajon nagyon szépen fejlődik. Edényes termesztéshez lazább, tápanyagban gazdag talajkeveréket válasszunk. A trágyalét és más tápoldatokat erőteljes növekedéssel és dús virágzással hálálja meg. Fény- és hőigényes. Csak teljesen napos fekvésben virágzik rendszeresen és nagy mennyiségben. A fiatal bokrokat a téli fagyoktól védeni kell. A talajhoz közeli részeket földdel, a többi részt szalmával takarjuk. A védett, déli fekvésű területeken már károsodás nélkül telelnek.

Az edényes növényeket eleinte rendszeresen, évente ültessük át nagyobb cserépbe, később dézsába vagy ládába. Tízéves koráig kétévente ültessük át, később szükség szerint, mindig kora tavasszal. Normál talajkeveréket használjunk. A növekedési időszakban három-négy leveles korukban vágjuk vissza az új hajtásokat két Ievélre. A rövidebb, lekerekített csúcsú hajtásokat ne metsszük meg. mert azok hozzák a virágokat.  A magokat tavasszal vessük el, a zöld dugványozás ideje a nyár közepe.

Receptötletek
Merítsünk ötleteket a pandzsábiktól és az irániaktól, akik minden fogásba tesznek gránátalmát, hogy egy kicsit savanyú-édes ízt nyeljenek! A magok frissen, szárítva, fűszerként, hozzávalóként vagy díszítőelemként használatosak.
•     Édes változat: adjuk hozzá joghurthoz, fagylalthoz, pudinghoz, palacsintához és gyümölcssalátákhoz (tökéletesen harmonizál a sárgadinnyével és a kókuszdióval).
•     Sós változat: habozás nélkül szórjuk be vele a vegyes salátákat, a hideg ecetes mártásokat, a sajtot, a szárnyast, a halfogásokat. Ha a rabjává válunk, vegyünk gránátalma-sűrítményt, amely az ázsiai (iráni) fűszerüzletekben kapható.Lenyűgöző szépségek a világból. Kínálatunkban rengeteg különleges zöldség magot (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszokat, pozsgásokat, virág költeményeket talál gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/telallo-noevenyek/punica-granatum-granatalma-1to-tel025-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Télálló növények Punica granatum (Gránátalma)

Nagynövésű vizipálma (Cyperus longus)

Ez is télálló és kerti tóba biztonsággal kiültethető. 1.5 m-t is elérő fajta. Vi

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Vizinövények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Nagynövésű vizipálma (Cyperus longus)


Ez is télálló és kerti tóba biztonsággal kiültethető. 1.5 m-t is elérő fajta. Virágzata 15-20 cm-es.

Hihetetlen növénycsodák a messzi országokból. 35 éve kínáljuk a világ minden tájáról gyüjtött növény különlegességeket, melyeket akár otthonában, lakásában, kertjében termeszthet.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/vizinovenyek/nagynovesu-vizipalma-cyperus-longus-1to-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Vizinövények Nagynövésű vizipálma (Cyperus longus)

Sötétbarna kövirózsa (Sempervivum hybridum beta)

Sötétbarnás bordó levélrózsájú sötétrózsaszín virággal.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Télálló növények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Sötétbarna kövirózsa (Sempervivum hybridum beta)


Sötétbarnás bordó levélrózsájú sötétrózsaszín virággal.

Pókhálós kőrózsa (Sempervivum araohnoldeun)

A kb. 30 fajt számláló kövirózsa nemzetség /Sempervivum/ fajai nagyon könnyen kereszteződnek. Évelő, tőrózsás növények vagy félcserjék: főképp a Pireneusokban, az Alpokban és az Appenninekben fordul elő. Pozsgás, levélrózsás évelők. Virágaik húsos, leveles száron sokágú álernyőkben nyílnak. A levélrózsák mindössze 1-2 cm szélesek, pókhálós-szőrösek. Virágai élénk rózsaszínűek, 8-10 sziromlevéllel, 5-15 cm magas száron nyílnak. Északi oldalra, sziklarepedésekbe, kövekre, stb. ültethető. Tőlevélrózsái párnát alkotnak. Szárazságtűrők. Szaporításuk a sarjak leválasztásával, tőszétosztással lehet. Egyetlen fajta él a kelet-európai síkságon is, a házi kövirózsa /S. tectorum/. Ez korábban gyakran volt látható falusi háztetőkön: a babonás néphit szerint megvéd a villámcsapástól, ezért ültették kőfalakra, háztetőkre. Virágzás után elpusztulnak. Annyira igénytelen, hogy régi nádfedeles falusi házak tetején is megélt. Leveleit pókhálószerű, fehér, finom pillák borítják. Az egész növény olyan, mintha a pók beszőtte volna. Fehér kőzúzalék közé ültetve a sziklakertben nagyon mutatós, dekoratív. A napos helyet, a jó vízáteresztő, nem túl meszes talajt kedveli. A sarjak leválasztásával könnyen szaporít ható. Könnyen gyökeresedik. 20x20 cm-es térállásba ültessük. Sűrűn egymás mellett elhelyezkedő rozettái kis párnát alkotnak. A túl száraz helyet nem szereti, ezért a sziklakert napos, de kevésbé szélsőséges mikroklímájú keleti vagy északi oldalára, résekbe, sziklaüregekbe vagy kavicsos felületekre ültessük. Teknőkertbe is kiváló. Elvirágzás után a rozettája, elhal, de folyamatosan újak fejlődnek. A párnák a túl sok nedvességtől kifoltosodhatnak. Ilyenkor ne sajnáljuk a fáradtságot, szedjük szét és telepítsük újra az állományt. Néhány év alatt esetlen rozettából is mutatós kolónia képződik. Áttelelők, erre utal latin szóösszetételi nemzetségnevük: semper = mindig, állandóan; vivum= élő, eleven. Csak a pangó víz lehet ártalmukra, ezért ne ültessük olyan helyre, ahol a csapadéknak nincs lefolyása. A sziklakert napos szikláin van a legmegfelelőbb helyük, ahol más növény nem nyomja el őket, és zavartalan fejlődésükkel, virágzásukkal még a legkisebb sziklakertnek is értékes díszei.Növény csodák az Egzotikus Növények Stúdiójától. Különleges zöldség magok (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszok, pozsgások varázslatos virágok, gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/telallo-noevenyek/sotetbarna-kovirozsa-sempervivum-hybridum-beta-1to-tel028-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Télálló növények Sötétbarna kövirózsa (Sempervivum hybridum beta)

Punica granatum (Gránátalma)

A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m maga

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Télálló növények az Egzotikus Növények Stúdiójától: Punica granatum (Gránátalma)


A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet.

Gránátalma (Punica granatum)

Ránézésre olyan, mint egy hatalmas alma, amelynek a belseje tele van rubinszínű zselével borított magokkal. Természetesen gránátalma szörp íze van, csak éppen sokkal kevésbé édes. A gyümölcs húsa lédús és enyhén savanykás. Vásárláskor a polcon lévő legnagyobb és legnehezebb példányt válasszuk, mert ez jelzi a lédús gyümölcsvelőt. Ne vegyük meg a ráncos, színtelen, horpadt, sérült vagy foltos gránátalmát. Néhány napig eláll szobahőmérsékleten, a hűtőben pedig akár 2 hétig is. Vágjuk félbe a gránátalmát egy lábas fölött. hogy abba csurogjon a leve (vigyázzunk a ruhánkra, mert foltot hagy!). Nyissuk szét a gyümölcsöt, majd kiskanállal merjük a lábasba a cinóberpiros bogyókat, amelyek a sárga rekeszfalakba ágyazódtak. Dobjuk ki az üres héjat. Cukrozzuk meg (vagy ne) a bogyókat, és kóstoljuk meg. Ha el akarjuk tüntetni a „savanykás-édes” ízt, szójuk meg cukorral a gyümölcsvelőt, és köpjük ki a magokat, vagy a bogyókat cukrozzuk meg. A gránátalmát fogyasztás előtt célszerű meghengerelni, miközben enyhén nyomkodjuk - mint ahogy a citrommal is tesszük, mielőtt kicsavarnánk. Azután szúrjuk ál a héját egy kés hegyével, legyünk bele szívószálat, és már szürcsölhetjük is a gránátalma finom levét.

A gránátalma őshazája valahol Közép- és Dél-Azsiában, Afganisztán, Irán és Azerbajdzsán szubtrópusi vidékein terül el. Innét terjedt el Európa, Dél-Amerika, Észak-Afrika melegebb vidékeire. Kínában ősidők óta termesztik.

A gránátalma bokortermetű, esetleg kis fává fejlődő növény. Az 50- 100 cm-es törpe változatok kivételével, magasságuk 1-5 m között változik. Vékony, hajlított alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el.

A gránátalma könnyen szaporítható. Hajtásai, vesszői, sőt a kétéves részei is jól gyökeresednek. A dugványozás mellett gyorsan szaporíthatok gyökeres tősarjakkal és magvetéssel. A fiatal növények az első években a nagyobb fagyoktól erősen károsodnak, ezért hűvös helyen (pincében, kamrában) teleltethetjük gyenge öntözés mellett.

Magvetéshez cserepet használjunk. A cserepet félig töltsük meg jó minőségű komposztfölddel, és a magokat a földre helyezett kétujjnyi homokrétegbe rakjuk. A cserepeket üveglappal takarjuk le. A kis levélkék megjelenése után az üveglapot levehetjük, hogy a csíranövények megedződjenek, majd néhány hét után külön cserepekbe ültessük szét őket.

A gránátalma nem vízigényes. A szabadba kiültetett növények a természetes csapadékkal jól gazdálkodnak, csak nagyobb szárazságkor kell öntözni. Az edényes növények a vegetáció alatt rendszeres öntözést igényelnek. Bokrai csaknem minden talajban jól díszlenek. A kopáros, meszesebb területen is megél. A jó minőségű, humuszban gazdag laza vagy középkötött talajon nagyon szépen fejlődik. Edényes termesztéshez lazább, tápanyagban gazdag talajkeveréket válasszunk. A trágyalét és más tápoldatokat erőteljes növekedéssel és dús virágzással hálálja meg. Fény- és hőigényes. Csak teljesen napos fekvésben virágzik rendszeresen és nagy mennyiségben. A fiatal bokrokat a téli fagyoktól védeni kell. A talajhoz közeli részeket földdel, a többi részt szalmával takarjuk. A védett, déli fekvésű területeken már károsodás nélkül telelnek.

Az edényes növényeket eleinte rendszeresen, évente ültessük át nagyobb cserépbe, később dézsába vagy ládába. Tízéves koráig kétévente ültessük át, később szükség szerint, mindig kora tavasszal. Normál talajkeveréket használjunk. A növekedési időszakban három-négy leveles korukban vágjuk vissza az új hajtásokat két Ievélre. A rövidebb, lekerekített csúcsú hajtásokat ne metsszük meg. mert azok hozzák a virágokat.  A magokat tavasszal vessük el, a zöld dugványozás ideje a nyár közepe.

Receptötletek
Merítsünk ötleteket a pandzsábiktól és az irániaktól, akik minden fogásba tesznek gránátalmát, hogy egy kicsit savanyú-édes ízt nyeljenek! A magok frissen, szárítva, fűszerként, hozzávalóként vagy díszítőelemként használatosak.
•     Édes változat: adjuk hozzá joghurthoz, fagylalthoz, pudinghoz, palacsintához és gyümölcssalátákhoz (tökéletesen harmonizál a sárgadinnyével és a kókuszdióval).
•     Sós változat: habozás nélkül szórjuk be vele a vegyes salátákat, a hideg ecetes mártásokat, a sajtot, a szárnyast, a halfogásokat. Ha a rabjává válunk, vegyünk gránátalma-sűrítményt, amely az ázsiai (iráni) fűszerüzletekben kapható.Növény csodák az Egzotikus Növények Stúdiójától. Több mint negyed évszázados múlttal és tapasztalattal rendelkezünk az egzotikus növények terén.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/telallo-noevenyek/punica-granatum-granatalma-25mag-tel024-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Télálló növények Punica granatum (Gránátalma)
Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelem