Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / RegisztrációKosár : 0 Ft

0
Még nem tettél semmit a kosárba
Termék frissítés

Növényeinkegzotikus növények stúdiója

Tehénbab (Vigna sinensis ssp. cow pea)

Vese alakú, fénytelen, kissé rücskös felületű, vaj színű és fekete köldökfoltja

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Tehénbab (Vigna sinensis ssp. cow pea)


Vese alakú, fénytelen, kissé rücskös felületű, vaj színű és fekete köldökfoltja miatt szembabnak is nevezik. Kínában őshonos. Amerika déli államaiban "lélekétel"-ként vált ismertté, ahol egy hagyományos, sós disznóhúsból, babból és tabasco-szószból főzött étel névadója lett. Kínában, ahol feketeszemű babnak is nevezik, sütve, és hússal, vagy hallal keverve készítik belőle a chang ton chia-t.

Egzotikus növények a világ minden tájáról. Kínálatunkban rengeteg különleges zöldség magot (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszokat, pozsgásokat, virág költeményeket talál gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/tehenbab-vigna-sinensis-ssp-cow-pea-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Tehénbab (Vigna sinensis ssp. cow pea)

Saxa Buschbohnen (Zöldhüvelyű bokorbab)

Száltalan, mind frissen, mind mélyhűtve kiváló.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Saxa Buschbohnen (Zöldhüvelyű bokorbab)


Száltalan, mind frissen, mind mélyhűtve kiváló.

Ámulatba ejtő virágok távoli országokból. Tekintse meg egzotikus növény kínálatunkat, melyben számtalan lenyűgöző ritkaságot találhat.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/saxa-buschbohnen-zoldhuvelyu-bokorbab-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Saxa Buschbohnen (Zöldhüvelyű bokorbab)

Maxi Buschbohnen grün (Nagy, zöld bokorbab)

Középkorai, nagyon bőtermő, kitelt hüvelyű, mélyhűthető bokorbab.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Maxi Buschbohnen grün (Nagy, zöld bokorbab)


Középkorai, nagyon bőtermő, kitelt hüvelyű, mélyhűthető bokorbab.

Hihetetlen növénycsodák a messzi országokból. Kínálatunkban rengeteg különleges zöldség magot (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszokat, pozsgásokat, virág költeményeket talál gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/maxi-buschbohnen-grun-nagy-zold-bokorbab-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Maxi Buschbohnen grün (Nagy, zöld bokorbab)

Szójabab

Kimondottan húspótló ételek készíthetők belőle. Az egészséges konyha elengedhete

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Szójabab


Kimondottan húspótló ételek készíthetők belőle. Az egészséges konyha elengedhetetlen növénye.

Szójabab (Glycine max (L.) Aferr. – Faboceoe)

Nagy zsír és fehérjetartalmú magja húspótló, olajat is préselnek belőle. Takarmányozásra kiváló.

Környezeti igénye
Meleg, párás levegőt igénylő növény. Magjai 6-7°C-on indulnak csírázásnak, optimális csírázási hőmérsékletük 20-23 °C. Vetéskor általában 15 °C körüli talajhőmérsékleten kapunk gyors és egyenletes kelést, ez hazánkban április vége felé esedékes. Inkább kissé később vessük, mint hideg talajba kerüljön a mag, ahol könnyen elfekszik. A késő tavaszi (májusi) fagyok ritkán tesznek kárt benne, mert a fiatal növények viszonylag jól tűrik a hideget, 100-130 napos tenyészideje alatt egyenletes, 20-25 °C körüli hőmérsékletet igényel.

Nagy hőingadozások vagy száraz forróság nem kedveznek a fejlődésének. Hazánk északi és déli országrészei között mintegy 15-20 napos eltérés van az érésidőben. A hűvös, csapadékos nyár 7-15 nappal is meghosszabbíthatja a tenyészidejét. Trópusi származása miatt tipikus rövidnappalos növény, de egyes típusai már jól alkalmazkodtak a hosszúnappalos körülményekhez.

Az árnyékot egyáltalán nem, a félárnyékot is csak kissé tűri. Ez bizonyos mértékig gátat szab közteskénti termeszthetőségének.

Közepesen vízigényes. Tenyészideje alatt 350-400 mm csapadékkal is beéri, viszont nagyon fontos számára a csapadék eloszlása. Bő termést akkor várhatunk, ha júniusaugusztus között többször esik eső és mintegy 250-300 mm az összes mennyisége. Különösen fontos, hogy a júniusi csapadék, lehetőleg egyenletes eloszlásban, 100 mm körül legyen. Szárazabb években feltétlenül öntözzük, enélkül a hozama 50-60%-kal is visszaeshet. Az öntözést akkor kezdjük el, amikor a csúcsi levelek hervadó fonnyadását észrevesszük.

A szója nedves, laza vagy középkötött, jól levegőző talajokon fejlődik kifogástalanul. Erősen kötött szerkezetű talajokon nem fejleszt nagy gyökérzetet és a gyökérgumókban élő Rhizobium-baktériumok sem kapnak elegendő levegőt. Üde vályog- vagy homokos vályogtalajon kapjuk a legjobb termést, ha a talaj mélyrétegű és jó a vízgazdálkodása. A talaj kémhatására nem érzékeny, jól fejlődik gyengén lúgos vagy savas pH-jú területeken is.

Közepes tápanyagigényű. Harmonikus tápanyagellátást előzetes szervestrágyázástól várhatunk. Vetésforgóban a szervestrágyázást követő második évben helyezzük el. Szerves trágya hiányában műtrágyával is beéri. A szervetlen tápanyagok közül foszforból igényel többet, amit fejlődése folyamán növekvő intenzitással vesz fel. Ugyancsak sok káliumot kíván, de korábban, virágzásig. Nitrogénből jóval kevesebbet igényel, túladagoláskor nemcsak a tenyészidő hosszabbodik meg, hanem a magok csírázóképessége is csökken, és a tövek megdőlnek. 10 m2-re 15-20 dkg pétisó, 40-50 dkg szuper-foszfát és 25-35 dkg kálisó elegendő számára.

Szabadföldi magvetéssel szaporítják. Előveteményre nem érzékeny. A terület kiválasztásánál környezeti igényei mellett csupán azt vegyük figyelembe, hogy ne következzék önmaga után.

Ősszel a szerves vagy a kálium- és foszfortartalmú műtrágyák kiszórása után végezzük el a mélyszántást vagy ásást. Tavasszal gereblyézzük el a felszínt, de ne bolygassuk mélyen, hogy megőrizzük a nedvességet.

A magvetést ne kezdjük meg, amíg a felső talajréteg a 6-8°C-os hőmérsékletet nem éri el. Jobb kissé később vetni, mint túl korán. 40-50 cm-es sortávolságra egymástól 2-3 cm-re szórjuk ki egyenletesen a magvakat. Nedves, morzsalékos szerkezetű talajba 3-4, szárazabba 4-5 cm mélyre kerüljenek a magok. A sekély vetést a galambok könnyen megtizedelik, míg a túl mélyre került magok rosszul csíráznak ki.

Kelés után az első kapáláskor ritkítsuk ki a túl sűrű állományt. Tenyészideje folyamán többszöri saraboló kapálással tartsuk állandóan gyommentesen és morzsalékosan a talaját. Virágzás-hüvelyképzés idején a nitrogén-fejtrágyázást és az öntözést meghálálja. Általában július a legkritikusabb számára: száraz nyáron öntözés nélkül hozama felére csökken.

Csapadékos, hűvös tavaszon baktériumos levélfoltosság fertőzésére számíthatunk. A gombabetegségek közül a peronoszpóra okozhatja a legtöbb gondot, a leveleken kívül a hüvelyeket, sőt a magokat is károsítja. Mindkét betegség ellen a vetésforgóval védekezhetünk, ha 3-4 éven belül nem kerül ugyanarra a területre.

Szedését a levelek teljes lehullása után kezdjük meg, ekkor már a csúcsi magok is érettek.
Amennyiben az időjárás engedi, teljes érésben szedjük, így nem igényel utószárítást. A nagyobb nedvességtartalmú magokat kb. 40 °C körüli hőmérsékleten szárítsuk meg, de a magok hőmérséklete nem emelkedhet 30 °C fölé. A szárítás végén óvatosan kezeljük a magokat, mert a maghéj könnyen reped és törik. A mag fehérjetartalma elérheti a 40%-ot, zsírtartalma a 20%-ot. Zsírjának és fehérjéjének az összetétele rendkívül hasonlít az állati eredetű zsírokhoz és fehérjékhez, ezért kiváló húspótló. Ázsiában éppen ezért nagy szerepe van az emberi táplálkozásban, lassan Európában, így hazánkban is kezdünk megbarátkozni vele. A magőrleményeket tej- és sajtszerű készítményekké dolgozzák fel, ezenkívül főleg mártások, köretek készítésére alkalmas. Az olajkinyerés után visszamaradó magrészek igen értékes takarmánydúsítók. Az élelmiszeriparban margarin, édességek, hústöltelékek, pástétomok készítésére használják, félig száradó olaját a festék- és gyógyszeripar is hasznosítja.

Receptek
•    Hamis fasírt: 1/2 kg főtt szójabab darálva, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zsemle, só, pirospaprika, bors,1 tojás, olaj.

A szójababot összedolgozzuk az apróra vágott hagymával, tört fokhagymával, áztatott zsemlével, nyers tojással, sóval, borssal, pirospaprikával. Kézzel apró fasírtokat készítünk, és forró olajban pirosra sütjük. Babsalátát tálalunk hozzá.Csodálatos növények a nagyvilágból. Látta már egzotikus növény csodáinkat? Lenyűgöző növények, virágok, termések a világ minden tájáról.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/szojabab-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Szójabab

Neckarkönigin Stangenbohnen

Zöldhüvelyű, szálmentes, megbízható és bőtermő fajta.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Neckarkönigin Stangenbohnen (Szirtkirálynő karósbab)


Zöldhüvelyű, szálmentes, megbízható és bőtermő fajta.

Varázslatos növények távoli tájakról. Kínálatunkban rengeteg különleges zöldség magot (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszokat, pozsgásokat, virág költeményeket talál gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/neckarkonigin-stangenbohnen-szirtkiralyno-karosbab-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Neckarkönigin Stangenbohnen (Szirtkirálynő karósbab)

Kínai hosszú bab (Yard Long Bean)

Nálunk kínai babként ismert, ez a megszokott babtól merőben eltérő növénykülönle

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Kínai hosszú bab (Yard Long Bean)


Nálunk kínai babként ismert, ez a megszokott babtól merőben eltérő növénykülönlegesség. Impozáns, felfutó szárán nyíló kék, pillangós virágaiból 70-100 cm hosszú, vékony, szálmentes hüvelyek fejlődnek. Nagyon finom ételek, saláták készíthetők belőle, magja fekete, vese alakú. Mélyhűtésre alkalmas.

Kínai bab (Ssp. sesquipedalis)

A kínai bab Délkelet-Ázsiából származik. Sok trópusi és szubtrópusi országban elterjedt népeledel. Egy méter hosszú, éretlen hüvelyéből értékes főzeléket készítenek. Nehezebben emészthető ugyan a borsónál, de fehérjéje biológiailag értékes aminosavakat (triptofán, lizin, cisztin, hisztidin stb,/ tartalmaz. Meleg és vízigényes növény, termesztésének északi határa megegyezi a szőlőével. Csírázásához 10-15 C° szükséges. Optimális fejlődési hőmérséklete 25 °C. A fagy iránt nagyon érzékeny, lombozata fagypont körüli hőmérsékleten már elpusztul. Vízigényesebb, mint a hazai babok, úgyhogy a hétvégi telkeken a ajánlatos kis" tányérkát” körülötte kialakítani, és száraz időben étvégeken 1 kanna vízzel megöntözni, otthon kiskertben pedig naponta. Laza szerkezetű, könnyen melegedő talajon fejlődik a legjobban. A talaj nagy só-tartalmára érzékeny, és a savanyú talajt sem kedveli. Állandó helyre való vetése május közepén, a fagyok után esedékes, de ajánlom, hogy inkább április elején tejfölös dobozba ültessék, minden dobozba 1 magot, - de kettőnél többet semmi esetre sem, mert nagyon bokrosodik. A fagyok után palántázzák ki egymástól 60x60 cm-re, és felfelé futási lehetőséget biztosítsunk neki, mint a szőlőnek. A virágok egyesével, vagy párosával nőnek ki a levélnyél hónaljából, s ha a termés már a földre ér, akkor ajánlatos felkötni, mert a föld nedvességétől könnyen rothadásnak indul, vagy rovarok, megrágják. 3-5 cm mélyen ültessük.

Pillangósok után /bab, borsó, szója stb./ lehetőleg ne termesszünk kínai babot, mert a károsítóik közösek. A sikeres termesztés érdekében nagyon sok tápanyagot kell biztosítani neki. Nitrogénigénye, s ezzel együtt hasznosítási eredménye eltér a többi hüvelyes növénytől, például a borsó nitrogénigényének 2-3szoros mennyiségét is jól hasznosítja. Meghálálja az istállótrágyát de leginkább a trágyázás utáni második-harmadik évben érdemes termeszteni.

A talaj, elő állapotától függően 10 m2-ként 8-15 kg szerves trágyát, 0,2—0,3 kg kálisót, 0,3-04 kg szuperfoszfátot és 0,2- 0,3 kg nitrogén műtrágyát adhatunk. Az istállótrágyát, a kálisót és a szuperfoszfátot lehetőleg már ősszel szórjuk ki.Varázslatos növények távoli tájakról. Látta már egzotikus növény csodáinkat? Lenyűgöző növények, virágok, termések a világ minden tájáról.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/kinai-hosszu-bab-yard-long-bean-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Kínai hosszú bab (Yard Long Bean)

Streamline Prunkbohnen (Egyenes vonalú karósbab)

Piros virágú, száltalan, zöldhüvelyű, betegségekben permetezés nélkül is ellenál

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Streamline Prunkbohnen (Egyenes vonalú karósbab)


Piros virágú, száltalan, zöldhüvelyű, betegségekben permetezés nélkül is ellenálló fajta. Rendkívül gazdag termést hoz.

Egzotikus növények a világ minden tájáról. Látta már egzotikus növény csodáinkat? Lenyűgöző növények, virágok, termések a világ minden tájáról.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/streamline-prunkbohnen-egyenes-vonalu-karosbab-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Streamline Prunkbohnen (Egyenes vonalú karósbab)

Mungóbab (Phaseolus aureus mungo L.)

Japán salátababnak is nevezik. Főleg Indiában és Kínában termesztik. Nagyon ízle

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Mungóbab (Phaseolus aureus mungo L.)


Japán salátababnak is nevezik. Főleg Indiában és Kínában termesztik. Nagyon ízletes és rendkívül magas a vitamintartalma. Kínában széles körű a felhasználása: édes, zsenge hajtásaiból készítik a fen tiao galuskát, Indiában curryvel ízesítik. Párolva is fogyasztják, ebből készül a legfinomabb babcsíra is. Japánban főleg babsalátát készítenek belőle.

(Japán salátabab, sugárbab vagy örvösbab) Phaseolus mungo L.

Nálunk nem ismert növény. Egyébként a homoki bábhoz és a szójához hasonló habitusú és viselkedésű. Vékony, hosszú, örvös elhelyezkedésű hüvelyei azonban jellegzetesen feketék. A növény ezáltal különlegesen díszítő hatású.

Dél-, Délkelet-Ázsiából, illetve Afrikából származik. Főként Közép-Ázsiában és Indiában fontos növény, népeledel. Európában a Balkánon is termesztik. Hazánkban még teljesen ismeretlen növény. Hozama nálunk valamivel kisebb, mint a közismert homoki babé.

Egynyári, lágyszárú növény, a homoki babhoz hasonló felépítésű. Levélzete összetett, kissé molyhos. Virágzata kisebb, érdekesen zöld színű. Egy-egy örvben 2-4 vékony, 10-20 cm hosszú, zöldes, majd feketére érő hüvely fejlődik. Benne 6-10 kicsiny, fehéres köldökkel zöldre vagy drappos-bordóra érő mag van. Ezermagtömege 50-60 g. Csírázóképessége 80-90 %-os, magja 3-4 évig jó, a vetés után 7-10 napra kel. Tenyészideje 80-100 nap.

Fény- és melegigényes, de szárazságtűrő növény. Talajra és tápanyagra igénytelen.

Fajtái hazánkban nem ismeretesek. Ázsiában több hasonló típusát termesztik, pl. urda bab, azuki bab, stb.

Rövid tenyészideje miatt kettős termesztésre, sivár területekre elő- és utónövénynek alkalmas. Agrotechnikája a homoki babéval megegyezik, 3-5 cm mélyen vetjük. Vetőmagszükséglete 2-3 g/m2. Sűrűbben vethető, mint az egyéb bokorbab, mert egyáltalán nem fut és nem terebélyes. Gyűjteményes, hobbi-, bemutató, dísz- stb. kertekben egyedi érdekesség. Kínában és Japánban a legfontosabb szemes hüvelyesek közé tartoznak. Magvukat sokoldalúan hasznosítják, lisztjükből tésztaárut is készítenek.Varázslatos növények távoli tájakról. Különleges növények Afrikából, Amerikából, Ázsiából, Ausztráliából, Európából, a trópusokról, szavannákról, sivatagokból, erdőkből, mezőkről, melyeket akár otthonában is nevelhet.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/mungobab-phaseolus-aureus-mungo-l-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Mungóbab (Phaseolus aureus mungo L.)

Holdbab (Phaseolus lunatus)

Limababnak, vagy gesztenyebabnak is nevezik. Mind szélességben, mint magasságban

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Babok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Holdbab (Phaseolus lunatus)


Limababnak, vagy gesztenyebabnak is nevezik. Mind szélességben, mint magasságban hatalmas területet beborító dél-amerikai fajta. Nagy, lapos, hófehér magja gyorsan megfő, ezért nevezik vajbabnak is Szelídgesztenyéhez hasonló íze van, virágzata ibolyakék. Frissen, szárítva, vagy fagyasztva fogyasztható. Leves, főzelék, saláta alapanyagként egyaránt használható. Nagyon magas a protein és rosttartalma. Madagaszkáron az egyik legfontosabb népélelmezési forrás, míg az USA-ban főként a konzervipar használja.

Káprázatos virágok távoli országokból. Tekintse meg egzotikus növény kínálatunkat, melyben számtalan lenyűgöző ritkaságot találhat.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/babok/holdbab-phaseolus-lunatus-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Babok Holdbab (Phaseolus lunatus)
Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelem