Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / RegisztrációKosár : 0 Ft

0
Még nem tettél semmit a kosárba
Termék frissítés

Növényeinkegzotikus növények stúdiója

Adansonia digitata (Baobab vagy majomkenyérfa)

Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Dél-Afrika szavanna zónájában honos ez a

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Pozsgások az Egzotikus Növények Stúdiójától: Adansonia digitata (Baobab vagy majomkenyérfa)


Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Dél-Afrika szavanna zónájában honos ez a bizarr formájú, víztároló törzset képző növény. Rövid, feltűnően vastag törzse van, melyen a kevés főág lefutónak látszik. Levelei tenyeresen összetettek, szórt állásúak. Virágai feltűnően nagyok /20 cm/, fehérek, bókolók. Fő érdekessége a törzse, amely vastagságánál többnyire alig kétszer hosszabb, sőt olykor a hosszúságánál vastagabb, bizarr alakú.

MAJOMKENYÉRFA (Adansonia digitata) - a leghatalmasabb, lomblevelű fa
Család: majomkenyérfafélék, Bombacaceae

Lombhullató v. félörökzöld, zömmel tavasszal virágzó fák, amelyeket jellegzetesen megduzzadt törzsük, illetve árnyékadó lombjuk kedvéért ültetnek. Csak az idős, jól megtermett példányok virágoznak. Igen fagy érzékenyek, csak 13-16 °C-ot viselnek el.

Sok napfényre és kifejezetten jó vízáteresztő képességű talajra van szükségük. A cserepes, illetve konténeres példányok talaját hagyjuk csaknem teljesen kiszáradni, mielőtt ismét meglocsoljuk. Tavasszal magról szaporítjuk. Az üvegházi, konténeres növények fogékonyak a takácsatka-fertőzésre.

Jellemzői: rövid, feltűnően vastag törzs, melyen a kevés főág gyakran látszólag lefutó. Levelei tenyeresen összetettek, a száraz évszakban lehullanak. A virágok feltűnően nagyok, fehérek, bókolók.
Alak: szélesen terebélyes koronájú fa, törzse a vastagságánál többnyire alig kétszer hosszabb, sőt olykor a hosszúságánál vastagabb és bizarr alakú.
Levél: többnyire 5-7 hosszúkás, legfeljebb 15 cm hosszú levélkéből áll. A levelek szórt állásúak.
Virág: magános, csüngő, fehér, legfeljebb 20 cm átmérőjű, 5 csészelevéllel és 5, kissé húsos, hullámos, gyakran hátratört szirommal. A porzószálak nagyszámúak, kb. fele hosszúságukig csővé nőttek össze, amely virágzás után a szirmokkal együtt lehull. A bibeszál valamivel hosszabb, mint a porzószálak, többnyire hátragörbült.
Termés: tojásdad vagy uborka alakú, 12-20 cm hosszú, szürkén molyhos szőrű, fásodó falú, számos magot tartalmaz. Lisztes, fehéres terméshúsa élvezhető.
Elterjedése: néha parkokba ültetik, eredetileg Afrika déli részének (Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Dél-Afriksa szavannazónájában honos.

További név: angol baobab, Affenbrotbaum.

Egyéb: virágai éjszaka kellemetlen szagot árasztanak, megporzásukat denevérek végzi. A hatalmas törzs nagyon puha fajú, nagy tömegű víz tárolására képes. Ennek ellenére a fa gyakran hónapokig kopasz. Az öreg fák átmérője a 9 m-t is eléri, gyakran üreges, és olykor kunyhóként szolgál. A majomkenyérfa számos hagyományos felhasználása közül némelyik mágikus hátterű, valószínűleg a növény bizarr alakjára vezethető vissza.

Bombaceae tribusza. Minden ide tartozó fajnak jellemzője - a többi tribusztól eltérően — a tenyeresen tagolt levél. Az afrikai szavannák jellegzetes fája a majomkenyérfa vagy baobab (Adonsonia digitata). Ez egyben a növényvilág leghatalmasabb fája. Bár törzse aránylag rövid, vastagságbeli gyarapodása annyira jelentős, hogy egyes példányok törzskerülete elérheti a 40 m-t. Ami a fatömeget illeti, a majomkenyérfa e tekintetben az élvonalban áll. A pompás virágaiból hosszú kocsányú, kb. 20cm hosszú termés fejlődik ki, amely a kakaó termésére hasonlít. A termés húsát kemény héj borítja, ami érés idején sűrűn folyó pulpává folyósodik el. Ebben helyezkednek el a vastag falú magvak.

Afrikában a majomkenyérfának csaknem minden részét felhasználják. Cukor- és savtartalmú terméshúsa ehető, főleg üdítő italt készítenek belőle. A 15% zsírt tartalmazó, fekete, vastag héjú magva szintén fogyasztható. Rostjából kötél és textília készül, kérgéből pedig az adansonin nevű alkaloidot vonják ki, amely a Strophanthus fajokból készült nyílmérgek egyik kiváló ellenszere.

A majomkenyérfa elhalt fája - gombák és egyéb mikroorganizmusok tevékenysége következtében - viszonylag gyorsan lebomlik. Ezért a bennszülöttek szerint nem tanácsos az idős fák közelében tartózkodni, mert az elbomló hatalmas gyökerek helyén keletkező óriás üregekbe, mint üregbe, belezuhanhat a járatlan ember. A majomkenyérfa ma már más földrészeken sem ritka. Az ide tartozó - Afrika és Madagaszkár területen honos - 15 faj közül a többiek nagyon korlátozott elterjedésűek. Az A. grigorii Ausztráliában él.Egzotikus növénykülönlegességek a világ minden tájáról a legcsodásabb kertért. Legyen a kertje minden szomszédjánál is zöldebb! Ültessen kertjébe, lakásába egzotikus növény csodákat!

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/pozsgasok/adansonia-digitata-baobab-vagy-majomkenyerfa-5mag-poz001-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Pozsgások Adansonia digitata (Baobab vagy majomkenyérfa)

Euphorbia lathyris (Vakonduzo kutyatej)

Ez a növény természetes védelmet nyújt a földben lévő minden szőrös rágcsálóval

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Euphorbia lathyris (Vakonduzo kutyatej)


Ez a növény természetes védelmet nyújt a földben lévő minden szőrös rágcsálóval szemben. Olyan illatanyagot bocsájt a földbe, hogy ezek a kártevők messze elmenekülnek. Dísznövénynek is különlegesen dekoratív, s évekig a kert egzotikus dísze. Levelei télen lilás-bordóra változnak. Magassága elérheti a 1,5 m-t.

Csodálatos növények a nagyvilágból. Látta már egzotikus növény csodáinkat? Lenyűgöző növények, virágok, termések a világ minden tájáról.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/euphorbia-lathyris-vakonduzo-kutyatej-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Euphorbia lathyris (Vakonduzo kutyatej)

Sesamum Indicum (Indiai szezám mag)

Pirított cukorba rakva 55-60 %-os olajtartalma miatt igazi csemege.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Sesamum Indicum (Indiai szezám mag)


Pirított cukorba rakva 55-60 %-os olajtartalma miatt igazi csemege.

Ázsiai eredetű. A Közel-Keleten, Indiában és Kinában régóta használt olajnövény. Ma már Afrikában és a trópusi Amerikában is sokat termelnek belőle. Az ajakosak rokonságába tartozó család, a Pedaliaceae tagja. Két méteresre megnövő, lágy szárú,  egyéves növény. A szép sötét rózsaszín hajlott csőves virágokból toktermés fejlődik. Az apró, sárga, barna vagy fekete magvak a mákhoz hasonlóan sütemények ízesítésére, és mint a mogyorót, grillázs csemege előállítására is használlak. A kis, kerek magvak 50-60 finom, ízletes,  félig száradó főzőolajat tartalmaznak, melynek használata különösen az iszlám lakosságú országokban elterjedt. A hidegen kipréselt olaj halványsárga, és minősége az olívaolajjal vetekszik. Olajpogácsája értékes takarmány. Magról szaporítják.

RECEPT: Bodzás-szezámmagos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 12 dkg liszt, 5 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg tisztított bodzabogyó, 4 evőkanál vaj, 4 kiskanál szezámmag.

A tojásokat felverjük. Hozzáadjuk a tejet, csipetnyi sót, a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. Egy serpenyőben megolvasztunk egy evőkanálnyi vajat. Rászórjuk a bodzabogyó és a szezámmag negyed részét, kissé megpirítjuk, azután a tészta negyedrészét rácsorgatjuk. Lassú tűzön mindkét oldalát megsütjük. Melegen tartjuk mindaddig, míg a három palacsinta hasonló módon elkészül. Mézzel meglocsolva vagy porcukorral meghintve kínáljuk.Növény csodák az Egzotikus Növények Stúdiójától. Kínálatunkban rengeteg különleges zöldség magot (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszokat, pozsgásokat, virág költeményeket talál gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/sesamum-indicum-indiai-szezam-mag-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Sesamum Indicum (Indiai szezám mag)

Sötétzöld héjú gyógyszivacs (Luffa)

Extra korai érésű, kínai fajta. Rövidszárú, sötétzöld színű, 20-22 cm hosszú és

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Sötétzöld héjú gyógyszivacs (Luffa)


Extra korai érésű, kínai fajta. Rövidszárú, sötétzöld színű, 20-22 cm hosszú és 7-8 cm átmérőjű. Súlya kb. 0,4-0,5 kg. Széles körben alkalmazható, pl. fiatal, éretlen állapotban az uborkához hasonlóan savanyúság készíthető belőle. Az érett termések rostjaiból szivacs, törölköző, talpbetét, szűrő készíthető, továbbá a papírgyártás egyik alapanyaga. Festve, lakkozva különféle dísztárgyak készíthetők belőle. Szabadföldi és üvegházi termesztésre is alkalmas.

Bámulatos növény szimfóniák a világból. Közel ezer féle egzotikus növényt kínálunk webáruházunkban. Magok, gumók, egy, ill. több éves növények. Látogasson el oldalunkra!

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/sotetzold-heju-gyogyszivacs-luffa-10mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Sötétzöld héjú gyógyszivacs (Luffa)

Vegeta

A közismert ételízesítő alapanyaga.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Vegeta


A közismert ételízesítő alapanyaga.

Lestyán (vagy: vegeta, maggifű)

Kevésbé hőigényes. Magja 4-5 C-on csírázásnak indul. Levelei fagyérzékenyek, a gyökerek azonban a kemény, száraz, hideg teleket is jól bírják, ritkán fagynak ki. Fényigényes. Félárnyékban jelentősen csökken az illóolaj-tartalma, levelei szinte teljesen elveszítik jellegzetes zelleres illatukat, a gyökértörzsekben is 0,5% alá csökken az ízanyagok aránya. Vízigényes. Mélyre hatoló gyökérzete akár 1 m-es mélységben is eléri a vizet. Középkötött, inkább lazább szerkezetű, jó vízgazdálkodású, lehetőleg mély rétegű talajokat válasszunk termesztéséhez. A talaj jó táperőben legyen, hogy nagy tápanyagigényét több évre ki tudja elégíteni. Az ültetés előtti évben trágyázzuk meg alaposan a területét (10 m2-re 40-50 kg), majd bő tápanyagot igénylő, de nem talaj zsaroló kapás-növény után következzen. Ültetés előtt a műtrágyák közül 40 dkg szuperfoszfát, 25-35 dkg kálisó és 20-30 dkg pétisó elegendő 10 m2-enként. Nitrogéntartalmú műtrágyával a vegetációs időben 1-2 alkalommal fej trágyázzuk. Évelő, minden ősszel pótoljuk a kivont tápanyagot a sorközökbe szórt 30-40 dkg szuperfoszfáttal és 15-25 dkg kálisóval 10 m-enként.

Szaporítására három módszer terjedt el: helyrevetés, palántázás tőosztás. Késő ősszel, a komolyabb fagyok beállta előtt vessük el a magokat 60 cm-es sorokba, 1-3 cm mélyre.

Tőosztáskor a nyugalomban levő idősebb töveket fagymentes téli napokon ássuk ki és vágjuk 3-4 részre. Mindegyik részen legyen gyökér és néhány rügy.

Az egyes darabokat 60x35-40 cm-es távolságra helyezzük a talajba és tömörítsük köré a földet.

Palántázásnál a palántákat szabadföldben neveljük 20 cm-es sor- és 8-10 cm-es tőtávolsággal. Késő ősszel, vagy kora tavasszal, március-április táján vessük. A palántákat szeptember végén, október elején ültessük ki 60x40 cm-re. A fiatal növényeket néhány cm-rel mélyebbre helyezzük, mint ahogy a palántanevelő ágyban voltak és 4-5 cm-es földtakarással védjük a téli fagyoktól.

A gombakártevők közül a peronoszpóra és szeptóriás levélfoltosság előfordulására több éves állományban gyakrabban számíthatunk.

Gyökere és levele fűszer, rizómájából gyógyszert készítenek. A gyökeréért termesztett lestyánról a kialakuló magszárakat tőből törjük ki. A levelek szedését nyár elején és ősszel, még sárgulás előtt végezhetjük. Legegyszerűbb 8-10 cm-es csonk visszahagyásával szárastól lesarlózni, majd megszárítani. Egy évben kétszer vághatjuk, de az első éves fiatal állományt csak ősszel vágjuk.Növények a nagyvilágból. Különleges növények Afrikából, Amerikából, Ázsiából, Ausztráliából, Európából, a trópusokról, szavannákról, sivatagokból, erdőkből, mezőkről, melyeket akár otthonában is nevelhet.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/vegeta-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Vegeta

Rebarbara

Levélnyele tavasszal és ősszel fogyasztható, gyökértörzséből gyógyszert nyernek.

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Rebarbara


Levélnyele tavasszal és ősszel fogyasztható, gyökértörzséből gyógyszert nyernek. Recepteket adok.

Rebarbara (Rheum rhabarbarum)

A kora tavaszi kertekben különleges látványt nyújtanak a rebarbara tövek. Az óriási haragoszöld levelek, a félméteres pirosló levélnyelek, az ember-magasságú, sárgásfehér, ezernyi virágból álló virágzatok szinte uralkodnak a kertben. Ékessége ez a növény a zöldséges, de a legigényesebb díszkertnek is.

A rebarbara kissé mellőzött, elfelejtett zöldség és gyógynövény. Keleti származású, egész Európában elterjedt. Hazai termelése most kezd fellendülni. A házi kertek, üdülőkertek igen szép és hasznos növénye. Sokféleképpen fogyasztható a levélnyele.

Tavasszal igen korán szedhető, amikor a téli alma már elfogyott és más tavaszi friss zöldség csak fűtött hajtatásból magas áron szerezhető be. Bőven terem, bokronként, négyzetméterenként 4—5 kg levélnyél szedhető le az év folyamán.

Évelő növény, bokra felfelé törő, lágyszárú, 1—1,5 m magas, gyökértörzséből igen nagy mellékgyökér-rendszer ágazik el. A gyökértörzsből tőrózsa és magszár fejlődik minden évben. Levelei igen nagyok, karéjosak, 5 centiméternél is hosszabb, vastag piros vagy zöld színű levélnyeleken ülnek. Virágzata bogas fürt, több ezer apró sárgásfehér virággal. Termése szárnyas makkocska.

A tápdús, jó víztartó kerti földet szereti, de szinte mindenféle talajon megél és kielégítő termést ad. Mélykúti kertemben az igen jó kerti földben különösen szépen díszlik, de a kert homokos, sivár részén is elfogadható a fejlődése. Láttam már salakdombon Is elég jól fejlett rebarbara tövet. A nedves, nyirkos, de napos helyeket kedveli. Öntözni csak akkor szükséges, ha egész évben folyamatosan akarjuk szedni a levélnyeleket.

Mint évelő növény jó talaj-előkészítést igényel. Meghálálja a mély forgatást, talaj- előkészítéskor szerves trágyázzunk alá, s kismennyiségű összetett műtrágyát is használjunk (négyzetméterenként 4—5 dkg, összetett műtrágyát).

A telepítése lehetséges magvetéssel — helyrevetéssel —, palántaneveléssel, őszi vagy tavaszi szétültetéssel és Idős tövek szétdarabolásával.

Egy jól fejlett, idős tövet akác 3—4 részre is szétoszthatunk. A töveket egymástól legalább 1—1,5 méterre ültessük. Ültetés után kupacoljuk föl a földet és alaposan öntözzük meg.

A későbbiekben igen fontos ápolási munkája, az előtörő virágszárak kivágása. Ha a tő magot érlel, nem szedhetünk kétszer levélnyelet a tőről, a tövet is legyöngíti a magérlelés. A virágszárat akkor a legjobb kitörni, amikor az még csak zsenge bimbó a tő belsejében, ha rendszeresen eltávolítjuk, akkor egész nyáron át szedhetővé és zsengévé tehetők a levélnyelek.

A rebarbara szinte minden talajon termeszthető, a szélsőségesen rossz földeket kivéve. Igénytelen növény. Óriási bokrokat fejleszt, nagy lombfelületet nevel, emiatt sok vizet fogyaszt.

A nagy levelek, sok vizet párologtatnak. A gyökértörzs legfeljebb két hétig bírja károsodás nélkül a vízhiányt.

A magot 8—10 szemenként fészekbe vessük áprilisban. A fészkek távolsága 80—100 cm legyen, a vetés mélysége 1—2 cm. Kelés után egyeljük, fészkenként két növényt hagyva. Őszig tartsuk gyommentesen, sekélyen kapáljuk. Hasonló a szétültetéses módszer is. A vetőmagot sorba vetjük, 50— 100 szemet folyóméterenként.

Kelés után 8—10 centiméterenként hagyjuk meg a legszebb növényeket. A levélnyél színe szerint is szelektálhatunk. Őszig erősen fejlett töveket kapunk. Azokat még a fagyok beállta előtt ültessük végleges helyükre. Korán tavasszal is ültethetjük, még a kihajtás előtt. Nem fagyérzékeny, nem kell takarni.

Gyors és kizárólag házi kerti módszer az idősebb tövekről leválasztott sarjakkal, vagy az idősebb tövek szétdarabolásával történő szaporítás. Fontos, hogy a postacsomagban érkezett töveket ültetése előtt vizsgáljuk meg és a sérült gyökérrészeket az ép részig éles késsel vágjuk vissza. Csak utána ültessük el o töveket. Gyökere igen sérülékeny és a sérüléseknél könnyen rothad.

Házi kerti termelőknek ajánlom, hogy a kert leggyorsabban felmelegedő, védettebb déli lejtőire is ültessenek néhány tövet, ott sokkal hamarabb fejlődnek ki a levelek, mint a rebarbarának egyébként alkalmasabb nedves helyen. A gyorsabb felmelegedés előbbre hozza a szedés idejét. További egykét héttel fokozható a koraiság, néhány négyzetméter fóliából készített fóliaalagúttal is.

A levélnyelek szedése a reggeli órákban sokkal könnyebb, mint este. Mindig csavarással szedjük a leveleket, kést ne használjunk.

A levélnyél Igen sokféleképpen fogyasztható, kompót, főzelék, saláta, krém, ivóié, sőt bor is készíthető belőle. A mostanság megjelenő szakácskönyvek bőségesen szolgálnak receptekkel a rebarbara elkészítéséhez.

Az észak-német síkságon közkedvelt a rebarbara ivóié is, amit a háztartásokban a nálunk ismert paradicsom befőzéshez hasonlóan készítenek. A gyümölcs- és zöldséglevek választékát is. növelhetnénk hazánkban rebarbara Ivóié gyártásával.

A rebarbara évelő növény. Zöldségnövényként csak két- háromszáz éve termesztik, gyógyító hatását azonban már régóta ismerik. Bár nálunk is több mint száz éve ismerik, a termesztése igazán nem terjedt el. Manapság egyre több kiskertben látható, magját egyre többen keresik.

Gyökérzete rendkívül fejlett, tömegesen fejleszt járulékos gyökereket, ezért száraz időjárás esetén is tud a nagy levélzet fejlesztéséhez szükséges elegendő nedvességet és tápanyagot a talajból felvenni. A májusban képződő magszáron hozza díszítő, dekoratív virágzatát. ennek megjelenése után a gazdasági értelemben vett termése, a húsos levélnyél rostossá, nehezen emészthetővé válik. Magjának ezermag tömege 9-14 gramm, csírázóképességét nagyon gyorsan, már egy év után elveszti.

Mivel magja csírázóképességét igen gyorsan elveszti, a legjobb tőosztással szaporítani. Ezt lehet ősszel és tavasszal is. A kora őszi (szeptember végi, október eleji), tőosztásnak nagy előnye, hogy a fagyokig megerősödik.

Hidegtűrő, fagy tűrő növény, de a legnagyobb nyári meleget is eltűri. A mínusz 4, 5 fokos lehűlések sem okoznak benne kárt. Fényigénye nem nagy, a kertben a félárnyékos helyeken is jól fejlődik. Szereti a párás klímát, és a nedvesebb talajokat, ennek ellenére nem szoktuk öntözni, mert fejlett gyökerei révén nagyon jól hasznosítja a talaj vízkészletét. Trágyázni általában csak a telepítése előtt szoktuk, ekkor tövenként 4-5 kg érett istállótrágyát helyezünk alá. Később fejtrágyázást nem igényel.

Kedvező feltételek mellett 8- 10 évig is terem, sót idővel, mint gyomnövény, elszaporodhat.
Az ültetést követő második- harmadik évben kezdjük el a 30-35 cm-es, vastag, húsos leveleit szedni, amelyek kiválóak kompótnak, süteményekbe tölteléknek, de szörp és bor is készíthető belőle. Levélnyeleit március végétől, áprilistól lehet szedni. Az első évben hagyni kell a töveket megerősödni, óvatosan szedjük a levélnyeleket (lehetőleg mindig az alsókat), hogy a levélhónaljban lévő rügyek ne sérüljenek. Egy szedés alkalmával egy tőről 3-4 levélnél többet ne válasszunk le, mert nagyon meggyengítjük a növényt.

Táplálkozás-élettani szempontból ásványianyag-tartalmát (foszfor, mész és kalcium) kell kiemelni. Gazdasági értékét nagyban növeli, hogy korán szedhető, amikor még kevés friss zöldség van a piacon, továbbá a termesztése egyszerű módszerekkel gyakorlatilag vegyszermentesen megoldható, kevés ellensége és betegsége van.

A rebarbara értékét — viszonylag nagy, 2,6 százalékos — almasav tartalma adja. Fogyasztása frissítő hatású. Vér- és vesetisztító. C-vitamin tartalma. 15 mg/100 g.

Ételkészítési lehetőségek
•    Rebarbara dzsem. A megmosott, tisztított és kockára vágott 1 kg-nyi rebarbara levélnyélre merjünk ki 1 kg cukrot. Adjunk hozzá egy kis darabka vaníliát is. Állandó keverés mellett sűrű dzsemszerűvé főzzük. Forrón töltsük üvegbe, azonnal zárjuk légmentesen, tegyük szárazgőzbe. Pikáns, kellemes ízű dzsemet kapunk, amely kenyérre kenve vajjal vagy süteményekbe használható.
•    Rebarbara turmix ital: 10 dkg rebarbaraszár, 2 evőkanál méz, kevés fahéj, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2 dl víz, csipetnyi szegfűszeg, ánizs, csillagánizs. Az apróra vágott rebarbarát turmixgépbe tesszük a mézzel, a fahéjjal, a fűszerekkel, a tejszínnel, tejjel és a vízzel elkeverjük.
•    Rebarbara mártás: 1 szál vastag rebarbaraszár, citromreszelék, l evőkanál tejföl, 5 dkg sajt, csili, szegfűszeg. A rebarbarát megtisztítjuk, megreszeljük, majd összekeverjük a citromreszelékkel Leöntjük tejföllel és reszelt sajtot adunk hozzá. Hozzákeverjük a fűszereket.
•    Rebarbara püré: 50 dkg rebarbara- szár, 1 evőkanál cukor, fél citrom. Tavasszal, sütemények töltésére alma helyett használható a rebarbara. A szárról a külső héját lehámozzuk, majd lassú tűzön puhára főzzük (fel is lehet darabolni a főzéshez). Ha. kész, leszűrjük, átpasszírozzuk vagy darálón megdaráljuk. Cukorral, citrommal (levével vagy reszelékével, héjával) ízesíthetjük, majd hidegen kenjük a tésztára.Növény csodák az Egzotikus Növények Stúdiójától. Tekintse meg egzotikus növény kínálatunkat, melyben számtalan lenyűgöző ritkaságot találhat.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/rebarbara-10mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Rebarbara

Basella Rubra

Malabári spenótnak is nevezik. Afrika, Dél-Amerika és Ázsia trópusi vidékein min

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Basella Rubra


Malabári spenótnak is nevezik. Afrika, Dél-Amerika és Ázsia trópusi vidékein mindenütt termesztett spenótféleség, arrafelé népeledel. Vastag, húsos bordós-lila levele és szára, rózsaszín virága és fürtökben lógó koromfekete termése a borsra hasonlít. Kerítésre, erkélyre felfuttatva és rendszeresen öntözve igazi egzotikum. Fényigényes.

Egzotikus növények a világ minden tájáról. Százféle paradicsom, paprika, félszáz fajta tök, bab, több tízféle uborka, dinnye, borsó, kukorica. És még megannyi növény különlegesség.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/basella-rubra-10mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Basella Rubra

Tomatillo Physalis ixocarpa

A Tomatillót "zöld paradicsomként" használják a mexikói konyhában. A 1,5-2 m mag

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Tomatillo Physalis ixocarpa (Új-Zélandi cukorcseresznye)


A Tomatillót "zöld paradicsomként" használják a mexikói konyhában. A 1,5-2 m magas növény nyár közepétől a fagyokig ontja 4-5 cm nagy narancssárgás, lila gyümölcseit. Rendkívül magas a B és C-vitamin tartalma. Fogyaszthatjuk frissen, aszalva mazsolaként, vagy befőttként. Nevelhetjük egynyáriként, vagy - ebben az esetben fagymentes helyen átteleltetve - évelőként.

Hihetetlen növénycsodák a messzi országokból. Legyen a kertje minden szomszédjánál is zöldebb! Ültessen kertjébe, lakásába egzotikus növény csodákat!

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/tomatillo-physalis-ixocarpa-ujzelandi-cukorcseresznye-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Tomatillo Physalis ixocarpa (Új-Zélandi cukorcseresznye)

Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice

Virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek. Kiváló

#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág

Különleges Különleges növénymagok az Egzotikus Növények Stúdiójától: Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice


Virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek. Kiválóan helyettesíti a valódi sáfrányt. Recepteket adok.

Ősi festő- és olajnövény a sáfrányos szeklice vagy pórsáfrány, már az egyiptomiak is használták. Hazánkban ma főleg az ország déli megyéiben ültetik, korábban szinte minden házikertben volt.

Meleg    és fénykedvelő, 80 – 150 centiméter magasra megnő, egyéves növény. Legjobban a mélyrétegű, középkötött, termékeny talajokon fejlődik. Magját- áprilisban vethetjük szabad földbe, 3—5 centiméter mélyre. Fontos, hogy a talaj felületén ne maradjon mag, mert a galambok kieszik    a csírázó nővényeket is. Ajánlott sortávolság a helytől függően 30—50 centiméter. Négyzetméterenként 2—3 gramm magot vésünk. Ha sűrűn kel, akkor 10—12 centiméterre ritkítsuk a növényeket.

A sáfrányos szeklice július elejétől folyamatosan virágzik. Élénk narancssárga virágaival a kert érdekes színfoltja lehet. Újabban vágott virágként is láthatjuk.

A megszárított virágszirmokat fűszerezésre, illetve ételek, italok színezésére használják. A teljes virágzástól folyamatosan 2—3 naponta szedhetjük. Mindig azokból a virágfészkekből csípjük ki a szirmokat, amelyek már teljesen kinyíltak és vörösessárga színűek. Vékony rétegben kiterítve a tűző napon, vagy szellős helyen árnyékban szárítsuk. A megszárított virágot jól záródó edényben tároljuk, mert erősen nedvszívó. Egy négyzetméterről 15—20 gramm virágszirmot szedhetünk. A virágzat sárga festékanyagot tartalmaz, ezért húslevesek, italok, tészták színezésére használhatjuk. A szirmok leszedése után a fészkekben a mag jól beérik. Finom zsírosolajat tartalmaz    a magja (sok országban olajnövényként is termesztik), fehérjetartalma ugyancsak nagy. Darálva állatok takarmányozására is kiváló.

RECEPT: Sáfrányos rizses csirke

Hozzávalók 6 személynek: 1—1,5 kg csirke feldarabolva, 1,5 dl olíva vagy salátaolaj, 15 dkg finomra vágott vöröshagyma, 1 összevágott zöldpaprika, 2,5 kiskanál só, 1 kiskanál morzsolt szurokfű, késhegynyi őrölt fekete bors és fokhagymapor, 40 dkg paradicsom darabokra vágva, 20 dkg összevágott füstölt sonka, 5 dkg szeletelt zöld olajbogyó. A rizshez: 1 kiskanál só, késhegynyi összetört sáfrányos szeklice, 15 dkg hosszúszemű rizs, 1 csomag mirelit zöldborsó.

Forró olajban süssük barnára a csirke mindkét oldalát, majd adjuk hozzá a hagymát és a paprikát, pároljuk 5 percig. Adjuk hozzá a fűszereket, paradicsomot, sonkát és az olajbogyót. Fedjük be és lassú tűzön főzzük, amíg a csirke megpuhul (körülbelül 35—40 percig). Forraljunk fel 3 csésze vizet, a sóval és a sáfránnyal. Tegyük bele a rizst. Kis lángon főzzük addig, amíg a vizet felveszi, körülbelül 25 percig. Főzzük meg a borsót előírás szerint. Keverjük a rizst és a borsót a csirkéhez. Forrón tálaljuk.Hihetetlen növénycsodák a messzi országokból. Különleges zöldség magok (paradicsom, paprika, tök, uborka, bab, dinnye), egzotikus kaktuszok, pozsgások varázslatos virágok, gumók, magok és kifejlett növények formájában.

https://www.egzotikusnovenyek.hu/hu/kueloenleges-noevenymagok/porsafrany-vagy-safranyos-szeklice-25mag-detail
#egzotikus #növény #különleges #zöldség #paradicsom #paprika #mag #trópusi #virág
egzotikus növények, virágok Különleges növénymagok Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice
Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelem