
Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / Regisztráció
Gumós bazella (Ullucus tuberosus)
Hazája Ecuador. Tavasszal kiültetett gumóiból a fejlődő szár - alkalmas támaszon - csavarodva magasra felkúszik. Levelei szív alakúak, kissé hullámos szélűek, fénylő zöldek, húsosak. Kis virágai fehérek, illatosak, s a levélhónaljból eredő, laza, hosszú fürtökben szeptemberben kezdenek nyílni, s ez rendszerint eltart a fagyokig. A gumói enyhébb teleken betakarva szabadban is kitelelnek, de ez nem biztos, ezért késő ősszel szedjük fel és hűvös, fagymentes helyen (pl. erre a célra megfelelő pincében) teleltessük át. Gumót bőven nevel, amiről szaporíthatjuk is. Termései egy magvúak. Nagyon igénytelen, a szárazságot is eléggé tűrő növény, ezért napos vagy félárnyékos helyen jól fejlődik. Alkalmas napos falak, verandák stb. befuttatására, árnyékolására, de balra csavarodó, kúszó hajtásainak szükséges egy vékony léces vagy rácsos támasz. Napos erkélyrácsok befuttatására is jól bevált, azonban a gyors növekedésének biztosítására a gumókat tápdús földbe és elég nagy edényben, erkélyládába kell ültetni. Az edényt, ládát az erkélyen lenn helyezzük el a rács mellett, és a növényt rendszeresen öntözzük. Nyáron kb. 2 hetenként tápsóoldattal is öntözzük, ez lehetőleg kevert - foszfor-, nitrogén- és káliumtartalmú - legyen.
A gumós bazellának (Ullucus tuberosus) az alacsonyabb hőmérsékleten kialakuló gyökérgümőit a burgonyáéhoz hasonlóan fogyasztják. A gumó keményítőben gazdag, és nyálkát is tartalmaz. Ezért a burgonyával szemben csak két hónapig tárolható. Ha a vizet kipréselik belőle, korlátlan ideig felhasználható. Ezt a terméket „tunta” néven ismerik, s a Peru, Bolívia és Kolumbia magas fennsíkjain élő népek fontos táplálékforrása. Az Andokban még 3800 méter magasságban is megtalálható. Leveleit főzeléknek készítik el. Az első biztos adat azonban csak 1582-ből való. Európában a múlt század közepén az Ullucust ismételten megpróbálták termeszteni, amikor a burgonya nagymértékben veszélyeztetve volt, és helyette más növényt kerestek. A kísérletek azonban meghiúsultak a kedvezőtlen éghajlat, a gumók szokatlan íze és a késő érési idő miatt.