
Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / Regisztráció
Guava
Vigyázat! Nehogy összekeverjük a guavát egy világoszöld avokádóval. égy piros almával vagy egy sárga körtével, mivel olyan sokféle változata létezik! 150 egymástól eltérő fajtáját különböztetik meg. A belsejében a húsa, amely lehet lazac-, halványsárga vagy fehér színű, tele van kemény kis magokkal (innen ered az egyik beceneve, a „homoki szilva”, amit az aztékok adtak neki hajdanán). Mielőtt még belevágnánk, a guavából erős - a pézsmára és a frissen nyírt pázsitra emlékeztető - illat árad szét, mintha a dzsungel illatát szívnánk magunkba kora reggel. A húsa az eper, a birsalma és az őszibarack ízét idézi egyszerre. Édeskés, de egy kicsit savanykás is, hol szétolvad, hol ropog attól függően, hogy mikor kerülnek a magok a fogunk alá. Önmagában fogyasztják, vagy a leggyakrabban kompotokként, gyümölcslevekben, lekvárként, sörbetekben. Pektinben rendkívül gazdag, ami a sikeres zselék és gyümölcssajtok biztos záloga. Vásárláskor győződjünk meg arról, hogy ujjaink nyomásának hatására kissé bemélyed e a héja (ami azt jelenti, hogy már érett), hogy kellemes illat árad belőle (ha túl erős a szag, a gyümölcs már túl érett). A guavát gyakran vákuumcsomagolásban árulják, hogy az illatát a polcon lévő többi termék ne szívja magába. Otthon tegyük hermetikusan záródó dobozba, a hűtő alsó rekeszébe. A naturizmus követői a guavát úgy vágják ketté, mint az avokádót, és kikanalazzák a húsát, miközben a magokat kiköpik. Fransois Vatel, XIV. Lajos francia király udvarába tartozó intendáns tökéletességre törekvő tanítványai pedig a sütőbe teszik, és mézzel leöntve megsütik.
Receptötletek
Sütőben sült guava: melegítsük elő a sütőt 180 oC-ra. Hámozzunk meg 4 guavát, és hosszanti irányban vágjuk őket ketté. Hintsünk rájuk híg mézet, és 20 percig süssük. Melegen tálaljuk, illatos verbénával vagy egyéb fűszerekkel (fahéj, gyömbér, mézeskalács) ízesített sörbetgolyó kíséretében.