Üdvözöljük megújult webáruházunkban! Belépés / Regisztráció



Kosár : 0 Ft

0
Még nem tettél semmit a kosárba
Termék frissítés

Növényeink



ehe015

Curcuma Longa (Kurkuma)

2145 Ft


Cikkszám: ehe015

Őshazája Délkelet-Ázsia. Sárga festékanyaga miatt "indiai sáfránynak" is nevezik. Ételek, italok szinezésére használják. Sajátságos aromája miatt a Dél-Ázsiai konyha nélkülözhetetlen fűszere. Nagyon jó étvágygerjesztő, epehajtó és májregeneráló. Liliomszerű levelei vannak. Nagy, halványsárga virágait rózsaszín fellevelek övezik. Narancsvörös gyöktörzse adja az aromát. Ez a növény a VALÓDI fűszer Kurkuma, nem azonos a virágüzletekben kapható DÍSZ kurkumával.

kiszerelés
1 tő


Nem csak a növénykedvelőnek, de a keleti ízek iránt fogékony embernek is örömet szerez a kurkuma. A gyömbérfélék családjához tartozó növénynek szárölelő, hosszúkás, csúcsban végződök a levelei. A levél színe és fonáka egyaránt sima és fényes, a levélerek párhuzamosan futnak rajta. Morzsolva fűszeres illatot áraszt. A növény méteres levélnyeleinek tövéből fejlődik a fürtökbe rendeződött virágfüzér. A virág 50 cm-es szár csúcsán nyílik. A rózsaszín fellevelek közül fokozatosan nyílnak a sárga virágok. A föld alatt vastag, elágazó gyöktörzset fejleszt.

A kurkumát elsősorban fűszernövényként termesztik Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és a Karib-tengeri szigeteken. Marco Polo, a híres velencei utazó feljegyezte róla, hogy gyöktörzsének őrletével a drága sáfrányport lehet helyettesíteni.

A keleti konyha elsősorban a növény gyöktörzsét használja. Frissen feldarabolva előtűnik az élénk-narancsszínű, nedvdús, kissé viaszos húsállomány. Főzés vagy párolás után zöldségfélék közé szeletelik. A szántott gyökértörzset (amely a folyamat alatt elveszíti nedvességtartalmának 3/4-ed részét) porrá őrlik és ízesítésre, illetve ételek színezésére használják. A kurkuma a curry fűszerkeverék egyik meghatározó alkotóeleme. Ha mértékkel használják, kellemes, narancsra és gyömbérre emlékeztető ízt kap az étel, töményen csípős és keserű. A növény fiatal hajtásait és virágát zöldségként fogyasztják.

A kurkuma étkezési felhasználásán túl Indiában, Kínában és a dél-ázsiai térségben fontos gyógynövény. Mozsárban összezúzott levélpépjét kelésekre kenik, a gyöktörzs kivonatával epilepsziát kezelnek, de használják vérkeringés javítására és gyulladáscsökkentésre egyaránt. A növény hazai körülmények között is nevelhető párás, meleg üvegházban. Szaporításra a friss gyöktörzset darabolják fel úgy, hogy mindegyiken legyen legalább egy rügy. A részeket vízszintesen kell a földbe fektetni, 2-3 cm mélyre. A gyökereztető közeg álljon homok, tőzeg és kerti föld egyenlő arányú keverékéből. A gyökeresedési idő alatt fedjük a szaporító edényt üveglappal vagy átlátszó fóliával és tegyük meleg, 28-30 fok körüli helyre. Tartsuk a földet állandóan nyirkosán. A levelek hamar kibújnak a földből, ám ez még nem jelenti azt, hogy a gyökérzet is kialakult. Az átültetéssel várjunk addig, amíg legalább két levél kifejlődött. Ezután kerüljön tápanyagban gazdag, laza földbe, és a hőmérsékletet 20-25 fokra lehet csökkenteni. A kurkumát - a gyömbérhez hasonlóan - a teljes tenyésztőben világos és meleg helyen neveljük. Ha nagy dézsába ültetik, könnyen sarjadzik és néhány év alatt telepet alkot. Nagy levelein keresztül sok nedvességet párologtat, ezért bőségesen öntözzük. Tél elején, amikor sárgulni kezdenek a levelek, vissza kell vágni a tövéig. A földben hagyott gyöktörzs tavasszal újra kihajt.

Egység a dobozban: 1 tő

Vélemények

Még senki nem nyilvánított véleményt erről a termékről.