Japán fahéj mag (Japanese Cinnamon)
Kínából kaptam ennek a világszerte használt fűszernövénynek a magvait. Örökzöld cserje vagy alacsony fa, de a természetben sohasem engedik 2,5-3,5 m-nél magasabbra nőni. Bőrnemű levelei lándzsásak, 10-15 cm hosszúak, kihajtáskor élénk piros színűek s csak később veszik fel a zöld színt. Ekkor illóolajat nyernek ki belőle, ugyan úgy, mint a 3 évnél fiatalabb ágakról lehántolt kérgéből. A fűszerként felhasználható kérget 5-7 éves hajtásokról nyerik. A 12. században már a homloküreg gyulladást, megfázást, náthát és emésztési zavarokat gyógyítottak vele. Japán kutatók szerint csökkenti a vérnyomást. Az 1400-as évektől a főúri üvegházakban már Magyarországon is megtalálható volt. Gyümölcslevesek, rizsből- és tojásból készített ételek, kompótok, gyümölcssaláták, sütemények, torták, fagylaltok, parfék, kevert italok, forralt bor és a likőripar elengedhetetlen fűszere. Nagyobb lakomák után is ajánlatos fahéjas teát fogyasztani, mert segít megemészteni a zsíros ételt.